Arne Arnesen (politiker)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arne Arnesen
Født29. juli 1847[1]Rediger på Wikidata
Uskedal
Død8. juni 1908[1]Rediger på Wikidata (60 år)
Christiania
BeskjeftigelsePolitiker, handelsmann, banksjef Rediger på Wikidata
Embete
PartiVenstre
NasjonalitetNorge

Arne Arnesen (født 28. juli 1847 i Uskedalen i Kvinnherad som sønn av landhandler Jens Arnesen og Sella Gjertsdatter Myklebust, død 9. juni 1908) var stortingsrepresentant for Venstre fra Kristiansund og Sunnmøre.

Som voksen etablerte Arnesen seg som skipshandler med eget handelshus (Arnesens skipshandel), og var i tillegg væreier i Kristiansund. Han var bestyrer av Norges Banks avdeling i Kristiansund. Ved bybrannen i Ålesund i 1904 organiserte han den første hjelpesendingen dit. Året før Norsk Selskab til Skibbrudnes Redning (NSSR) ble etablert i 1891, hadde han tatt initiativet til et lokalt basert redningsselskap for Kristiansund og Mørekysten.

Politiker[rediger | rediger kilde]

Som handelsmann og væreier var Arnesen spesielt interessert i fiskeripolitikken.Han var i flere år ordfører og varaordfører i Kristiansund. Han ble valgt som suppleant (varamann) for Venstre i flere stortingsperioder. Møtte som representant for Venstre første gang i 1900. og som suppleant (vara)i 1906. Ble forespurt om å være fiskeriminister, men takket nei til denne stillingen. Stemte for unionsoppløsningen, og for republikk ved kongevalget i 1905. Arnesen var ordfører i Kristiansund og innehadde flere tillitsverv i byen, blant annet bestyrer av Norges Banks avdeling.Døde ved ankomst i Kristiania 1908,etter å ha vært innkalt til stortinget.

Medaljer[rediger | rediger kilde]

Innehaver av 7. juni-medaljen.

Arne Arnesen ble begravet i Kristiansund. Det ble holdt minnetale i Stortinget over ham.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Stortinget og statsrådet : 1915–1945. B. 1 : Biografier, side(r) 6[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for politikerdatabaser i Wikidata