Verdigris River

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Verdigris River ved Coffeyville i Kansas

Verdigris River er en sideelv til Arkansas River. Den ligger i det sørøstlige Kansas og i det nordøstlige Oklahoma i USA. Elven er cirka 451 km lang. Elven går via Arkansas.

Verdigris-elven blir dannet i nærheten av Madison i Kansas ved konvergens av to korte bekker som har sitt utspring der. Elven renner hovedsakelig sørover gjennom hele kursen sin. Sør for byen Coffeyville, går elven Oklahoma River. Verdigris blir en del av Arkansas River, nær byen Muskogee, ca en kilometer oppstrøms for munningen av Neosho River.

Elva er nevnt i memoarene til oppdagere som Zebulon Pike i 1806 og Thomas Nuttall i 1818, og på grunn av den store handelen med pels i dette området hadde mange handelsstasjoner elven langs ruten sin. Navnet Verdigris er avledet fra de spanske ordene Verde, som betyr «grønn» og Gris, som betyr grå på spansk. I traktaten av 1834 med cherokee-indianerne blir Verdigris-elven navngitt som en del av grensen til deres land.

Byer som ligger i nærheten av Verdigris River opplevde i juli 2007 en stor flom som kom fra denne elven. Dammer som ble bygget av US Army Corps of Engineers skulle forhindre fremtidige flommer for byene i nærheten av Verdigris River. Byggingen av dammer førte til at Verdigris-elven dannet Toronto Lake nær byen Toronto i Kansas og innsjøen Oologah Lake nær byen Oologah i Oklahoma.

Byer og tettsteder langs Verdigris-elven: