Hopp til innhold

Pueblo (Colorado)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pueblo
Home of Heroes[1]
Pueblo County Courthouse i Pueblo er en vernet bygning.

Flagg

LandUSAs flagg USA
DelstatColorados flagg Colorado
FylkePueblo County
Ligger vedArkansas
Fountain Creek
Grunnlagt1885
Postnummer81001–81012
Retningsnummer719
Areal140,84 km²[2]
Vannfylt arealandel1,44 %
Befolkning111 876[3] (2020)
Bef.tetthet794,37 innb./km²
Antall husholdninger44 817
Høyde o.h.1 430 meter
Nettsidepueblo.org
Kart
Pueblo
38°16′01″N 104°37′13″V

Pueblo er hovedstad og største by i Pueblo County i Colorado, USA. Ved folketellingen i 2010 var innbyggertallet 106 595, en økning på 4 474 fra folketellingen i 2000. Elven Arkansas renner gjennom byen som ligger på en slette. Pueblo ligger nær foten av Front Range Mountains i den sørlige delen av Rocky Mountains som markerer den vestlige grensen for prærien. Høyden over havet er omkring 1 465 meter, og klimaet er tørt. Pueblo har vært dominert av stålverket til Colorado Fuel & Iron (CF&I) like sør for sentrum. Byen ble formelt stiftet (amerikansk: incorporated) i 1870.

Historie[rediger | rediger kilde]

Dagens Pueblo er sammenslått av fire mindre nabobyer. Pueblo (stiftet i 1870), South Pueblo (stiftet i 1873 og Central Pueblo (stiftet i 1882) slo seg sammen og dannet City of Pueblo i 1886. I 1894 ble også nabobyen Bessemer absorbert av Pueblo.

I 1871 fikk nabobyen Colorado Springs jernbaneforbindelse til Denver og den transkontinentale jernbanen da Denver & Rio Grande Railroad (D&RG eller bare Rio Grande) åpnet linjen mellom Colorado Springs og Denver. Innbyggerne i Pueblo ble overtalt av D&RG til å kjøpe obligasjoner for 150 000 dollar i selskapet for å bidra til å finansiere en linje ned til Pueblo. Den smalsporede linjen var ferdig i 1872, i god tid før tidsfristen i betingelsene for obligasjonskjøpet. Forargelsen var derfor stor da D&RG i 1873 valgte å etablere sin egen by (South Pueblo) på sørsiden av elven Arkansas og legge stasjonen dit - i direkte konkurranse med den eksisterende byen. Dette var et handlingsmønster som skulle gjenta seg, og som gjorde D&RG svært upopulær blant lokalbefolkningen flere steder langs linjenettet. I 1876 var den normalsporede linjen til Pueblo & Arkansas Valley Railway (P&AV) mellom delstatsgrensen til Kansas og Pueblo ferdig. P&AV var et stråselskap for Achison, Topeka & Santa Fe (AT&SF eller bare Santa Fe) som ikke hadde jernbanekonsesjon i Colorado. AT&SF hadde ingen problemer med å få lokal støtte og goodwill etter det mange følte var et svik fra D&RG noen år tidligere. AT&SF ekspanderte snart sitt linjenett ut fra Pueblo og gjorde byen til et jernbaneknutepunkt.

D&RGs president William Jackson Palmer grunnla i samarbeid med andre stålverket Colorado Coal and Steel Works - senere omdøpt Colorado Fuel & Iron etter reorganiseringer og fusjoner. Dette stålverket skulle bli en hjørnestensbedrift i Pueblo gjennom hele 1900-tallet.

3. juni 1921 ble Pueblo rammet av en storflom da elven Arkansas gikk over sine bredder. Mesteparten av Pueblo sentrum sto under 3 meter med vann, og flommen hadde ødeleggende effekt helt ned til delstatsgrensen mot Kansas. Flere hundre omkom - noen kilder antyder 1 500, og mye av byens forretningsdistrikt var helt ødelagt. 3 000 mennesker ble hjemløse, og måtte få hjelp av Røde Kors, Frelsesarmeen og andre hjelpeorganisasjoner.[4]

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Colorado Fuel & Iron (CF&I) startet produksjonen ved stålverket i Bessemer i 1872. I flere år var CF&I Colorados største private grunneier og arbeidsgiver, og drev også mange gruver i området.[5] Den generelle nedgangen i den amerikanske stålindustrien på 1970- og 80-tallet rammet Pueblo hardt.

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Jernbanestasjon i Pueblo er ikke betjent av passasjertog fra Amtrak, men har direkte tilbringertjeneste med buss til Trinidad og delstatshovedstaden Denver (ved Amtrak Thruway). Motorveien Interstate Highway 25 går gjennom Pueblo i nord/sør-retning og forbinder byen med Colorado Springs og Denver i nord, og Colorado City og Trinidad og New Mexico i sør. Hovedveien US Route 50 forbinder Pueblo med Salida, Gunnison og Grand Junction i vest og La Junta og Dodge City (Kansas) i øst. Lufthavnen Pueblo Airport har pr. januar 2014 et snevrere rutetilbud enn Colorado Springs Airport snaut 70 kilometer nord for Pueblo.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]