Arild Bjørndal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arild Bjørndal
Født23. oktober 1956 (63 år)
Halden
Utdannet ved Universitetet i Oslo
Beskjeftigelse Direktør, professor
Nasjonalitet Norge

Arild Bjørndal (født 23. oktober 1956) er en norsk samfunnsmedisiner. Han er direktør ved stiftelsen Regionsenter for barn og unges psykiske helse Helseregion øst og sør [1] og professor ved Universitetet i Oslo.

Bjørndal har arbeidet for å fremme en mer kunnskapsbasert og brukersentrert praksis i helse- og velferdstjenestene, og i helseforvaltningen. Han var en av initiativtakerne til Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten og til det elektroniske Helsebiblioteket. Internasjonalt var han med fra starten av i Cochrane-samarbeidet og i The Campbell Collaboration[2], der han også var styreleder i perioden 2007-14. Han har forskningsmessig arbeidet med helsetjenesteforskning, sosialmedisin og kvalitetsarbeid i helse- og sosialtjenestene. Han disputerte i 1991 på en doktoravhandling om psykofarmakaforbruk i Norge. Han har skrevet flere lærebøker i medisin og samfunnsfag.[3]

På 1990-tallet var han leder for helsetjenesteforskningen på Folkehelseinstituttet og senere for storavdelingen for samfunnsmedisin på samme sted. Fra 2002 til 2004 var han leder for Divisjon for kunnskapshåndtering i Sosial- og helsedirektoratet, og fra 2004 fagdirektør i Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten (som nå er en del av Folkehelseinstituttet). Han har siden 1995 vært professor II i samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo og 2015-16 var han "visiting scholar" ved Harvard University, der han arbeidet med policyutvikling på psykisk helse- og rusfeltet.

Bjørndal har siden 2012 særlig arbeidet med barn og unges psykiske helse som folkehelseutfordring, og for å utvikle god støtte til tjenestene som møter barn og unge. Han har studert effekten av meditasjonsbaserte intervensjoner og vært opptatt av studenthelse. Et annet tema er barndommens fundamentale betydning for senere helse, livskvalitet og produktivitet - og hvor viktig det er å satse mot foreldre, familier og de alle minste. Han har argumentert for at ingen annen samfunnsmessig innsats vil kaste like mye av seg, helsemessig og samfunnsøkonomisk, som å sørge for at alle norske kommuner implementerer et sett av effektive helsefremmende og forebyggende tiltak for å sikre barn best mulige oppvekstvilkår.

Bjørndal har fått H.M. Kongens gullmedalje og The Leonard E. Gibbs Award (sammen med Michael de Vibe for en systematisk oversikt om mindfulnessbaserte intervensjoner for bedre helse).

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]