Kunnskapssenteret for helsetjenesten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°55′16″N 10°44′20″Ø

Kunnskapssenteret for helsetjenesten
Kunnskapssenteret for helsetjenesten
Inngangsparti til bygningen der Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten har kontor
TypeDel i Folkehelseinstituttet, tidligere selvstendig forvaltningsorgan
VirkeområdeNorge
Etablert1. desember 2003
Org.nummer986 303 537
OmrådedirektørTrygve Ottersen
HovedkontorPilestredet park 7
EierFolkehelseinstituttet
Ansatte202 (2014)[1]
Nettsidekunnskapssenteret.no

Kunnskapssenteret for helsetjenesten (tidligere Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten) er en divisjon (betegnet område) i Folkehelseinstituttet med ansvar for å styrke kunnskapsgrunnlaget for faglige beslutninger i helsetjenesten og forvaltningen. Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten ble etablert i 2004 som egen statsetat underlagt Helse- og omsorgsdepartementet og ble innlemmet i Folkehelseinstituttet i 2016.

Mandat[rediger | rediger kilde]

Kunnskapssenteret skulle bidra til effektive og kunnskapsbaserte helsetjenester av høy kvalitet gjennom å samle, systematisere, vurdere, generere og formidle kunnskap.

Kunnskapssenteret skulle ifølge vedtektene[2]:

- Fokusere på kunnskap om effekten, nytten og kvaliteten av metoder, dvs. alle intervensjoner, virkemidler og tiltak, som benyttes i eller er aktuelle for helsetjenesten.

- Legge til rette for bruk av forskningsbasert kunnskap ved utforming, utøvelse,organisering og forvaltning av helsetjenesten.

Dette gjøres ved å oppsummere forskning om effekt av tiltak, måle kvaliteten på utvalgte deler av helsetjenesten, utvikle kvalitetsindikatorer, forvalte kunnskap om forbedringstiltak, arbeide for bedre pasientsikkerhet, og utvikle helseøkonomiske modeller.

Ressurser og tjenester[rediger | rediger kilde]

Blant Kunnskapssenterets ressurser og tjenester er Helsebiblioteket og de tre meldeordningene[3] for uønskede hendelser i spesialisthelsetjenesten, for problemer med blodoverføring og blodgivning og for avvik fra kvalitet og sikkerhet ved håndtering av celler og vev, Hensikten med meldeordningene er at helsetjenesten skal lære av og forebygge uønskede hendelser.

Kunnskapssenteret har sekretariatet for Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helse- og omsorgstjenesten[4] og drifter den nasjonale databasen for mini-metodevurdering[5], nettstedet for varsling av nye medisinske metoder, MedNytt[6], og Nasjonalt nettverk for fagprosedyrer[7].

Organisasjonen[rediger | rediger kilde]

Kunnskapssenteret var et forvaltningsorgan underlagt Helsedirektoratet. Virksomheten var regulert i vedtekter fastsatt av Helse- og omsorgsdepartementet. Kunnskapssenteret hadde ingen myndighetsfunksjoner og kunne ikke instrueres i faglige spørsmål. Kunnskapssenteret bestemte selv sin arbeidsform og kunne fritt formidle og offentliggjøre sitt arbeid. Kunnskapssenteret var ledet av Magne Nylenna.

Kunnskapssenteret holdt til i Rikshospitalets gamle Kvinneklinikk, nå kalt Domus & Medicus, i Pilestredet park i Oslo.

Kunnskapssenteret ble innlemmet i Nasjonalt folkehelseinstitutt fra 1. januar 2016.[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Antall ansatte i følge NSD - Norsk senter for forskningsdatas forvaltningsdatabase
  2. ^ Helse- og omsorgsdepartementet (11. juni 2013). «Vedtekter for Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten (Kunnskapssenteret)». Besøkt 5. mai 2015. [død lenke]
  3. ^ Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten. «Meld hendelse». Besøkt 5. mai 2015. 
  4. ^ Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helse- og omsorgstjenesten. «Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helse- og omsorgstjenesten». Besøkt 5. mai 2015. 
  5. ^ Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten. «Den nasjonale databasen for mini-metodevurdering». Besøkt 5. mai 2015. 
  6. ^ Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten. «MedNytt». Besøkt 5. mai 2015. 
  7. ^ Nasjonalt kunnskapssenter for helsebiblioteket. «Nasjonalt nettverk for fagprosedyrer». Besøkt 5. mai 2015. 
  8. ^ Færre etater i helseforvaltningen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]