Arholma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arholma
Arholma20120713-3.JPG
Arholma brygge og butikk
Geografi
PlasseringØstersjøen
ØygruppeStockholms skjærgård
Administrasjon
LandSverige
LandskapUppland
LänStockholms län
KommuneNorrtälje kommune
Demografi
Befolkning60 helårs
500 sommer
Posisjon

Arholma
59°51′00″N 19°07′00″Ø

Arholma er en øy i Norrtälje kommune i den nordlige delen av Stockholms skjærgård. Øya ligger rundt 25 km nordøst for Norrtälje.[1]

Øya har rundt 60 fastboende, men folketallet øker til rundt 500 i sommermånedene.

Det står et 10,5 cm kystbatteri for det daværende Det svenske kystartilleriet fra den kalde krigen på øya. Dette er i dag museum. Øya har to vandrerhjem og er tilknyttet på øya, en småbåthavn og det går båt i helårstrafikk fra tettstedet Vika och Simpnäs i samme kommune. Om sommeren er øya tilknyttet det offentlige kommunikasjonsnettet gjennom ferger fra Waxholmsbolaget.

Natur[rediger | rediger kilde]

Store deler av øya er et naturreservat. Det åpne kulturlandskapet er preget av skjærgårdens småskalalandbruk med beitende dyr. Særlig på Arholmas nordre del er det bevart gammel granskog. Både på øya og i den omkringliggende øyene kan en observere havørn. Navnet Arholma kommer fra de to ordene «arn» som en er gammel form av ordet «ørn», og holme.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Arholma er omtalt som Arnholm i kong Valdemars seilingsled som inngår i Kong Valdemars jordebok fra 1200-tallet. Øya var i hvert fall bebodd i perioder i middelalderen hvor det ble drevet fiske og jakt på sel og sjøfugl.

På midten av 1500-tallet var det en liten by på øya og i 1650 fantes det syv jordeiende bønder på øya. Arholma har fortsatt mange rester av gammel skjærgårdsbebyggelse, særlig fra 1800-tallet, for eksempel Västbergs, Södergård, Bull-Augusts gård og Simesgården.

Øyas synlige dagmerke ble oppført i 1768. De gamle tømrede båthusene i Österhamn er sjeldne i Stockholms skjærgård. All eldre bebyggelse ble brent ned av russerne under Russerherjingene i 1719 under den store nordiske krig.

Batteri Arholma[rediger | rediger kilde]

Observasjonsposter for ildgivning på toppen av fjellet ved batteriet
Kanonen i nordøstlig retning
Dagmerket på Arhoma fra 1768 fungerte også som optisk telegrafstasjon på 1800-tallet

Arholma inngikk i det militære forsvarsområdet, som Muskö som var, og til dels fortsatt er, stengt for utlendinger. Dette var en del av det svenske kystforsvaret, og var plassert på klippene på den nordlige delen av øya.

Anlegget ble kalt Batteri Arholma og var sprengt inn i fjellet. Batteriet ble anlagt for å avløse de eldre, faste anleggene fra årene rett før og under andre verdenskrig i den forsvarslinjen som ble kalt Havsbandslinjen. Batteriet lå delvis på Arholma, og dels på den nærliggende øya Ovanskär.

Batteriet var ett av tre batterier med 10,5 cm kystbatteri i Stockholms skjærgård, bygget på slutten av 1950-tallet og med to kanoner per batteri. Anlegget på Arholma var ferdigstilt i 1968[2]. Batteri Arholma ble lagt ned på begynnelsen av 2000-tallet, men er bevart sammen med en kanon og er idag museum.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Om Arholma». Arholma.nu. Besøkt 15. september 2015. 
  2. ^ «Batteri Arholmas hjemmeside». Arholma nord. Besøkt 15. september 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]