Are You Smarter than a 5th Grader?

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Are You Smarter than a 5th Grader? er et amerikansk quizshowkonsept som ble sendt for første gang den 27. februar 2007 på TV-kanalen Fox Broadcasting Company med Jeff Foxworthy som programleder.

Konseptet går ut på at en deltaker skal svare på elleve spørsmål av varierende vanskelighetsgrad fra skolepensumet for barn i første til femteklassenivå. Deltakeren har fem klassekamerater som svarer på de samme spørsmålene. Klassekameratene blir en etter en valgt ut til å komme frem for å hjelpe deltakeren med to spørsmål hver. De utvalgte klassekameratene kan ved tre anledninger hjelpe deltakeren: Deltakeren kan velge å se svaret til klassekameraten, og enten bruke det svaret eller komme med et eget svar. Deltakeren kan kopiere svaret til klassekameraten, og usett bruke dette som sitt svart. Deltakeren kan også svare galt en gang. Hvis klassekameraten har svart riktig, vil dette svaret redde deltakeren.

I løpet av de ti første spørsmålene kan deltakeren når som helst trekke seg fra konkurransen, også etter å ha hørt spørsmålet. Når et svar er avgitt er det for sent å trekke seg.

Etter ti spørsmål er det et siste spørsmål med vanskelighetsgrad fra 5. klassepensum som må besvares uten hjelp fra klassekamerater. Deltakeren kan trekke seg etter å ha fått vite hvilket fagområde siste spørsmålet dreier seg om, men ikke etter å ha hørt spørsmålet. Ved å besvare siste spørsmål riktig, vinner deltakeren en pengepremie på en million dollar.

Alle deltakere som ikke greier å vinne førstepremien, må innrømme for publikum og TV-seere at vedkommende er ikke smartere enn en femteklassing.

TV-konseptet har siden 2007 blitt kringkastet i over 50 land, deriblant i alle de nordiske landene.

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ble Er du smartere enn en 5. klassing? sendt for første gang på TV 2 den 9. mars 2013 med Sturla Berg-Johansen som programleder i ti program.[1] Sesong to startet 15. november 2014.

Resten av Norden[rediger | rediger kilde]

  • I Sverige hadde Smartare än en femteklassare premiere på SVT 1 den 19. mars 2011. Programlederen er Lasse Kronér.
  • Dansk TV3 sendte Er du klogere end en 10-årig første gang den 22. september 2007. Programleder er Jan Gintberg.
  • I Finland sendte MTV3 Fiksumpi kuin koululainen første gang den 6. november 2008. Programleder er Nicke Lingell.
  • Den islandske TV-kanalen SkjárEinn har sendt Ertu skarpari en skólakrakki? siden den 21. oktober 2007. Programleder er Gunnar Hansson.

I andre land[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ TV2 Sumo[død lenke]. Besøkt 15. oktober 2013.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for filmdatabaser i Wikidata