Ararat bispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ararat bispedømme
Ararat bispedømme
Edzjmiatsin-katedralen
Kirkearmensk-apostolisk
Land:Armenia Armenia
DelkirkeEdzjmiatsin
BispeseteJerevan
Innbyggere1 500 000,
derav 90 % armensk-ortodokse
Offisielt nettsted

Ararat bispedømme er det eldste bispedømmet i den armenske apostoliske kirke. Det er et patriarkalsk bispedømme, som betyr at dets biskop er armenernes øverste patriark og katolikos i Edzjmiatsin. I praksis ledes det imidlertid av en vikar, som utpekes av Armenias katolikos. Ararats nåværende biskop er katolikos Garegin II Nersisian; erkebiskop Navasard Kchoyan fungerer som hans vikar.

Ifølge legenden bygget Noah et alter i dalen der han hadde steget ned fra Ararat, etter at arken hadde grunnstøtt på fjellets topp. På det samme stedet ble Edzjmiatsin-katedralen bygget i 303, som fremdeles er setet for armenernes katolikos i hans funksjon som kirkens overhode. Setet for hans bispedømme ble imidlertid flyttet til Jerevan på 1500-tallet. Bispedømmet omtales derfor også som Jerevan bispedømme, men Ararat patriarkale bispedømme er det offisielle navnet.

Inntil 1989 omfattet Ararat bispedømme hele det nåværende Armenia. Etter hvert ble totalt sju nye bispedømmer skilt ut, men Ararat bispedømme er fremdeles ansvarlig for nesten halvparten av Armenias befolkning.