Apparatjik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Apparatjik
Cubeheads.jpg
Medlemmene i Apparatjik som «Cubeheads».
Periode2008–
SjangerElektronisk musikk, synthpop
Aktive år
PlateselskapMeta Merge Un Ltd
Nettstedapparatjik.com
Medlemmer
Guy Berryman
Jonas Bjerre
Magne Furuholmen
Martin Terefe


Apparatjik (Uttales æpəˈrætʃɪk/ap-əRATchik) er et multinasjonalt band stiftet i 2008. Bandet er en supergruppe bestående av bassist Guy Berryman fra Coldplay, gitarist/keyboardist Magne Furuholmen fra A-ha, vokalist/gitarist Jonas Bjerre fra Mew og trommeslager/produsent Martin Terefe. Bandnavnet kan oversettes til «del av apparatet». Apparatjik er basert på apparatsjik, som er et ord av russisk opphav og brukt for å beskrive «en embetsperson eller byråkrat i hvilken som helst organisasjon»[1] men har i fortiden hatt andre betydninger, for eksempel «Kommunistisk agent eller spion».[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Bandet spilte først sammen i forbindelse med et veldedighetsalbum for Survival International, kalt Songs for Survival. Albumet ble produsert av Martin Terefe og Molly Oldfield, og bandet hadde det første sporet på albumet, «Ferreting». Denne låta ble brukt som kjenningsmelodi til tv-serien Amazon. Etter dette begynte bandet å jobbe sammen i Magne Furuholmens studio i Norge, hvor de lagde flere låter som ble utgitt på Myspace- og Youtube-sidene deres. De har også en kompleks hjemmeside hvor de har gitt ut ulike video- og sangfragmenter. De har et samarbeid med «Eye On Committee» og har en målsetting om å få fans inn i deres verden, «inside the cube», ved å hevde at «you too can be an Apparatjik». Den 30. november slapp de den første offisielle låta fra debutalbumet, «Electric Eye», via bandets hjemmeside.

Apparatjiks første konsertopptreden var på den ellevte utgaven av club transmediale, en årlig festival i Berlin som fant sted mellom 28. januar og 7. februar 2010. Bandet fremførte inne i en spesialkonstruert kube på WMF-klubben 1. februar 2010.[3] Samme dag ble debutalbumet deres sluppet som digital nedlastning via hjemmesiden deres, denne fikk navnet We Are Here.[4] Deres første offentlige opptredener fant sted ved Deutsche Bank-tårnene i Frankfurt fra 2. til 4. mars 2011.[5] De har siden det sluppet flere singler, EP-en 4 Can Keep a Secret If 3 of Them Are Dead, og 15. juni 2010 ble We Are Here gjenutgitt på iTunes i standard- og deluxeversjoner.[6]

Etter bandet spilte på «Go with the Flø»-festivalen i Norge i juni,[7], spilte de 23. september 2010, deres tredje konsert i London. Kuben ble transportert til den røde sommerpaviljongen, designet av Jean Nouvel, da Molly Oldfield bragte gruppen til Serpentine Gallery i Hyde Park, London. De ble invitert til galleriet og Future Contemporaries-festen på grunnlag av deres fusjon av kunst og musikk under konsertene deres.[8]

Konsertene til Apparatjik er en løyefallende opplevelse med spesiallagde visuelle effekter og silhuetter av bandmedlemmene prosjektert på alle fire sider av kuben.

Apparatjiks første avspilling på BBC Radio 1 var en radioversjon av «Datascroller», som ble sendt 14. juni 2010.[9]

I november 2010 avslørte Magne Furuholmen at «a few very exciting things with [Apparatjik] in 2011» under et intervju på BBC Radio 2.[10]

Apparatjik startet et nytt prosjekt kalt agreeneryouniverse[11] 11. februar 2011. Prosjektet inviterer folk verden over til å plante et tre, ta et bilde av det og laste opp på hjemmesiden deres. De første 1000 menneskene som gjorde det skulle få ny musikk som gave.

En digital single ble sluppet 28. mars 2011, «Combat Disco Music».

11. november 2011 slapp Apparatjik deres andre album Square Peg in a Round Hole som en gratis iPad-applikasjon.[12] Fire dager senere ble det gitt vekk gratis som en del av agreeneryouniverse-prosjektet. Den opprinnelige planen var å gi ut ny musikk etter å ha nådd 1000 trær, men albumet ble gjort tilgjengelig for allmennheten etter 727 trær hadde blitt plantet. iPad-applikasjonen hadde en dato, 21. february 2012, som førte til diskusjoner blant fans om at albumet kom til å bli sluppet i fysisk format denne dagen.

Bandet samarbeidet med den kanadiske sangeren Lowell, som trommeslager og produsent Martin Terefe hadde jobbet med tidligere. Sammen ga de ut EP-en If You Can, Solve This Jumble (skrevet Apparatjik_ _Lowell: If You Can,_ _ Solve This Jumble??) 29. oktober 2012. Hver låt på EP-en hadde hovedvokal av Lowell.[13] Singelen «Shake Him Off» har blitt spilt på BBC Radio 1 og ble ukens single på iTunes i Canada.

I 2014 gjorde bandet en cover av The Beatles' «Come Together», sammen med Icona Pop og Erik Hassle, i forbindelse den norske filmen Beatles, basert på boken med samme navn. Låta ble utgitt sammen med resten av filmmusikken på Magne Furuholmens album Beatles: Musikk fra filmen, utgitt samme år.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

EP-er[rediger | rediger kilde]

Singler[rediger | rediger kilde]

År Single Utgivelsesdato Album
2009 «Ferreting» (Nedlastning) 15. september Songs for Survival
«Electric Eye» (Nedlastning) 30. november We Are Here
2010 «Antlers»/«Electric Eye» (7" vinyl, 1000 kopier) 8. februar
«4 Can Keep a Secret If 3 of Them Are Dead» (Nedlastning) 23. mai 4 Can Keep a Secret If 3 of Them Are Dead
«Datascroller» (Nedlastning) 14. juni We Are Here
2011 «Combat Disco Music» (Nedlastning) 28. mars Square Peg in a Round Hole
«Time Police» (Nedlastning) 13. desember
2012 «Sequential» (Nedlastning) 20. mars
«Shake Him Off» (Nedlastning) July 3 If You Can, Solve This Jumble

Musikkvideoer[rediger | rediger kilde]

År Tittel Regissør
2009 «Electric Eye» Martin Terefe
«Antlers» Jonas Bjerre
2010 «Datascroller» Ukjent
«4 Can Keep a Secret If 3 of Them Are Dead»
«Supersonic Sound»
«Arrow and Bow»
2011 «Snow Crystals»
2012 «Shake Him Off» Lowell
«Kids»
«Run Little Horsey»
«The Birds»
2013 «That's the Thing About Us»

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]