Apodanthaceae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Apodanthaceae
Nomenklatur
Apodanthaceae
Tiegh. ex Takht.
Hører til
Cucurbitales,
Rosidae,
egentlige tofrøbladete planter
Økologi
Antall arter: 10
Habitat: fra ørken til tropisk regnskog
Utbredelse: Amerika, Afrika, Iran, Australia
Inndelt i

Apodanthaceae er en plantefamilie i ordenen Cucurbitales.

De er parasitter som får all næring fra andre planter, og de mangler klorofyll. Plantene mangler stengel, røtter og blader og lever inne i stammen på verten. De er bare synlig når de enkjønnede blomstene trenger gjennom barken på vertsplanten. De finnes både i tørt klima og i områder med fuktig, tropisk klima.

Slekten Apodanthes snylter på arter i vierfamilien, hovedsakelig Casearia. Pilostyles lever på planter i erteblomstfamilien.

Pilostyles har fire arter i Amerika fra sørlige USA til Chile og Argentina. I det sørvestlige Australia er det tre Pilostyles, og i Iran vokser Pilostyles haussknechtii. I sentrale Afrika finnes Pilostyles aethiopica, som av og til regnes til en egen slekt, Berlinianche. Apodanthes caseariae er den eneste arten i sin slekt og er utbredt fra Guatemala til Brasil.

Denne høyt spesialiserte gruppen ble tidligere regnet som en underfamilie av Rafflesiaceae i ordenen Malpighiales. Rafflesiaceae er også parasitter uten klorofyll, men likhetene skyldes konvergent evolusjon.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata