Apocynum venetum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Apocynum venetum
Apocynum venetum
Vitenskapelig(e)
navn
:
Apocynum venetum
L.
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: søteordenen
Familie: gravmyrtfamilien
Underfamilie: Apocynoideae
Slekt: Apocynum
Habitat: ørken, havstrender, elvebredder
Utbredelse: Eurasia

Apocynum venetum er en flerårig urt i gravmyrtfamilien. Det vitenskapelige navnet Trachomitum venetum brukes ofte om denne arten.

Planten vokser fra en jordstengel og blir opptil 4 meter høy. Den er glatt utenom blomsterstandene. Bladene er som regel motsatte med en 3–6 mm lang stilk. De er elliptiske til ovale, 1–8 cm lange, 0,5–2,2 cm brede og fintannede. Blomsterstandene er endestilte og er sammensatt av flere små kvaster. Kronen er klokkeformet, 6–8 mm stor og purpurrød eller rosa. Den befruktede blomsten utvikler seg til to belgkapsler som er 8–20 cm lange og 2–3 mm brede. De inneholder mange frø som er 2–3 mm store og har 1,5–2,5 cm lange hår.

Apocynum venetum vokser på saltflater i ørkener, langs elver og på havstrender. Den er utbredt i de tempererte delene av Eurasia fra Italia i vest til Japan i øst.

Fiber fra planten brukes til å lage klær, hyssing, seil, fiskegarn og papir. I tradisjonell kinesisk medisin brukes planten som beroligende middel og mot høyt blodtrykk. De duftende blomstene er ettertraktet av honningbier.

Underarter[rediger | rediger kilde]

Apocynum venetum deles i en rekke underarter. Noen botanikere betrakter disse underartene som selvstendige arter.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • M. Blamey og C. Grey-Wilson (2004). Wild Flowers of the Mediterranean (2 utg.). London: A & C Black. s. 176. ISBN 0-7136-7015-0. 
  • «Apocynum venetum». Flora of China. Besøkt 17. februar 2018. 
  • «WCSP». World Checklist of Selected Plant Families. Royal Botanic Gardens, Kew. 2018. Besøkt 17. februar 2018. 
  • K. Marhold (2011). «Trachomitum». Apocynaceae. – In: Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 17. februar 2018.  [Her splittes de europeiske bestandene i fire arter.]
  • «Trachomitum venetum». Flora of Israel Online. Besøkt 17. februar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]