Hopp til innhold

Rødt fjellengfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Apamea maillardi»)
Rødt fjellengfly
Nomenklatur
Apamea maillardi
Geyer, 1834
Populærnavn
rødt fjellengfly
Hører til
Hadeninae, nattfly,
sommerfugler
Økologi
Habitat: lysninger i høyereliggende skoger
Utbredelse: Europa

Rødt fjellengfly (Apamea maillardi) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den finnes i høyereliggende skoger i Sør-Norge, dessuten er det en bestand på Røst i Nordland.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 42 – 46 mm), kraftig, brunrødt nattfly. Individene som flyr på Røst mangler den rødlige fargen i vingene og er mørkgrå. Arten ligner på teglrødt engfly (Apamea lateritia), men skilles fra denne på at ytterkanten av nyremerket i forvingen ikke er lys. Vingetegningene er noen ganger ganske utydelige. Forvingen er jevnt brunrød med gråbrune tegninger. Nyre- og ringmerkene har mørk kant, men er ikke annerledes farget enn resten av vingen. Den har to smale tverrlinjer (mellomlinjer) som avgrenser et trapesformet midtfelt. Det innerste går i sik-sak, den ytterste går i en bue og er tannet. Langs ytterkanten går det en lys sik-saklinje (bølgelinjen). Ytterkanten er bølgete. Denne arten har ikke noen mørk lengdestrek (tappmerke) under nyre- og ringmerkene. Bakvingen er brungrå.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes helst på lysninger i høyereliggende barskog og fjellbjørkeskog. Den kan være vanlig i høyereliggende områder i Sør-Norge. Larvene lever på røttene av ulike grasarter (Poaceae), sannsynligvis overvintrer de som andre arter i slekten Apamea. De voksne sommerfuglene flyr i juli – september.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Rødt fjellengfly er utbredt i Nord-Europa og i noen fjellområder i Sør- og Mellom-Europa (Pyreneene, Alpene og fjell på Balkan). I Norge er den vanlig i indre, høyereliggende områder i Sør-Norge og finnes dessuten på Røst i Lofoten. Det finnes dessuten et gammelt funn fra Tromsø.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norges sommerfugler – Rødt fjellengfly [1][død lenke]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]