Anzani

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alessandro Anzani i 1906, på sin Fan-type motorsykkel
Anzani Militær Modell Vifte flymotor
Installert kopi av en Anzani W-3 Motor.
Anzani Y type flymotor i Deperdussin
En 6-sylindret radial Anzani 45 HP flymotor. Et nokså uvanlig bilde. Stjernemotorer hadde vanligvis oddetall sylindre, syv, ni

Anzani var en motorprodusent grunnlagt av den italienske Alessandro Anzani (1877-1956), som konstruerte og bygde motorer til fly, biler, båter og motorsykler i fabrikker i Storbritannia, Frankrike og Italia.

Oversikt[rediger | rediger kilde]

Anzani flyttet fra Italia til Frankrike hvor han deltok i sykkelløp. Han gikk over til motorsykler og konstruerte og bygget en lett motor. I 1907 satte han opp et lite verksted i Paris med tre ansatte og mens de arbeidet med å utvikle hans motorer konstruerte han en hydrofoilbåt med en av sine motorer og propeller.

Flymotorer[rediger | rediger kilde]

Han bygde motorer for Enrico Forlanini og utviklet den videre til en tre-sylindret, luftkjølt, Stjernemotor, ideelt for de nye flyene. En av de tidlige motorer, 25 Hk Anzani W-3 eller Vifte type ble levert til Louis Blériot som brukte den på sin vellykkede kryssing av den Den engelske kanal i 1909.

Nye fabrikker[rediger | rediger kilde]

Etterspørsel etter hans motorer fortsatte å vokse, og det opprinnelige verkstedet i Paris ble erstattet av en ny fabrikk i Courbevoie i Paris sentrum, og en i London kom til. Han lisensierte produksjonen av andre produsenter. En annen fabrikk i Monza, Italia ble etablert i 1914.

Motorsport[rediger | rediger kilde]

I 1920 vendte Anzani seg til billøp og bygde en liten bil med en av sine 750 cc to-sylindrede luftavkjølte motorer, som har vunnet i flere konkurranser. De bygde også en 1098 cc «sykkelbil» (liten bil) mellom 1923 og 1924, som ble brukt i T. B. Sport cyclecar.

Salg av fabrikker[rediger | rediger kilde]

På sin 50-årsdag i 1927 bestemte Anzani seg for å selge sine fabrikker i Paris og London, bare beholde Monza for sentimentale grunner, som ble administrert øav Natale Baccanti.

Britiske Anzani[rediger | rediger kilde]

I Storbritannia satte Britiske Anzani produksjon av motorer til Coventry Ordnance Works Ltd. På 1920-tallet, ble det refinansiert som British Vulpine Motor Company, og deretter igjen som British Anzani Engineering- Company som konsentrerte seg om små motorer og bil-og motorsykkel-motorer. De medfølgende AC- bil med 1 496 side-ventilert fire-sylindret motor.Britiske Anzani er best kjent for sine motorsykkelmotorer, gressklippere og utenbordsmotorer. Cotton, Tandon og Greeves motorsykler bruker Anzani motorer.

I senere år har selskapet diversifisert. I årene etter Andre verdenskrig var selskapets hovedprodukt "Iron Horse" - en to-hjuls fotgjenger-kontrollert motor for pløying og brukes som lett traktor. Selskapet, British Anzani Gruppe endret navnet da det gikk inn i likvidasjon i 1980.

Varemerke 'Britiske Anzani' ble re-registrert i 2003, og selskapet, Anzani Ltd, i 2006. Selskapet leverer klassiske reservedeler gjennom Dolphin Motorer av Launceston (Cornwall, UK) og planlegger å vende tilbake til bilindustrien, med produkter som er konstruert av Bo Zolland.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]