Utenbordsmotor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gummibåt med utenbordsmotor

En utenbordsmotor eller påhengsmotor er et fremdriftssystem for båter bestående av en selvstendig enhet som inkluderer motor, girkasse og propell eller jetdrift. Selve motoren kan for eksempel være en forbrenningsmotor eller elektrisk motor. En utenbordsmotor er vanligvis festet i akterspeilet på båten, men også kan være festet i en motorbrønn eller et eget motorfeste (særlig når båten er spiss akter).

Motortyper og drivstoff[rediger | rediger kilde]

Tidligere var totakts bensinmotorer vanlig på utenbordsmotorer, men firetakts motorer har de senere år blitt mer og mer vanlig. 4-takts motorer er både tyngre, dyrere og mer kompliserte enn 2-takts motorene, men de går stillere og jevnere, forurenser mindre, bruker mindre bensin, og har kun motorolje i et lukket system internt i bunnpannen slik at man slipper å blande olje i drivstoffet. De fleste utenbordsmotorer bruker våtsumpsmøring. Det finnes også diesel-påhengsmotorer, men siden disse ofte er tunge og dyre er de sjeldne å se.

Utenbordsmotor fra 1970-tallet

Antikavitasjonsplate[rediger | rediger kilde]

Rett over propellen på utenbordsmotorer finnes en horisontal «finne» eller plate som heter antikavitasjonsplate. Denne skal ligge i samme høyde som kjølen på båten (eventuelt litt lavere) for at propell og motor skal få nok vann til fremdrift og kjøling.

Stammehøyde[rediger | rediger kilde]

Påhengsmotorer fås med stamme i forskjellige høyder etter hvilken type båt den skal brukes i. Avstanden måles fra det laveste punktet på båten og opp til den øverste kanten på motoropphenget. Målene er henholdsvis ca. 40 cm for kort stamme, 50 cm for lang stamme og 65 cm for ekstra lang stamme.

Noen kjente merker er[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Kategori:Produsenter av båtmotorer