Antoine Perrenot de Granvelle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Antoine Perrenot de Granvelle
Anthonis Mor 006.png
Født 20. august 1517
Besançon
Død 21. september 1586
Madrid
Gravlagt Cathédrale Saint-Jean de Besançon
Nasjonalitet Frankrike, Spania
Religion Den romersk-katolske kirke

Antoine Perrenot de Granvelle (født 20. august 1517 i Ornans ved Besançon i Frankrike, død 21. september 1586 i Madrid i Spania) var en av den katolske kirkes kardinaler. Han var biskop av Arras i Frankrike, men bodde der lite idet han foretrakk å bo i Brussel der han tok aktiv del i farens politiske affærer; han var kansler for keiser Karl V.

I 1541 og 1542 tok han del i religionssamtalene med protestantene i Worms og i Regensburg. Etter det avslaget i Den schmalkaldiske krig den 24. april 1547 ledet han forhandlingene med de protestantiske fyrstene Johann Friedrich I av Sachsen og Philipp av Hessen. Han fortsatte i keiserens tjeneste i mange år, og etter hans avgang tjente han under Filip II av Spania.

I 1561, da den katolske kirkestrukturen ble reorganisert i De spanske Nederlendene, ble han erkebispedømmet Mechelens første erkebiskop, etter at han måneden før var blitt kardinal: Han ble utnevnt til kardinal i 26. februar 1561 av pave Pius IV.

Som kardinal fortsatte han å arbeide for kong Filip II. Han måtte flytte fra Mechelen i 1564, og dro til Besançon. Han var også engasjert i Roma året etter med å organisere Den hellige liga som klarte å tilføre tyrkerne et avgjørende nederlag ved sjøslaget ved Lepanto. Han ble visekonge for kongedømmet Napoli, og senere erkebiskop av Besançon.

Hans omfattende korrespondanse er en viktig informasjonskilde 1500-tallets historie.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]