Anna Pavlova

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anna Pavlova
Anna pavlova -c. 1905.jpg
Født12. februar 1881
St. Petersburg
Død23. januar 1931 (49 år)
Haag
Gravlagt London
Utdannet ved Vaganova Academy of Russian Ballet
Beskjeftigelse Ballettdanser, koreograf, danser
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet

Anna Pavlova i 1912

Anna Pavlovna Pavlova (født 31. januarjul./ 12. februar 1881greg. i St. Petersburg; død 23. januar 1931 i Haag) var en berømt russisk ballerina som var aktiv de første tiårene av 1900-tallet.

Pavlova gikk på den Keiserlige Ballettskolen i St. Petersburg og var fra 1899 engasjert ved Mariinskijballetten. Hun fikk soliststatus i 1906. Pavlova danset i Nøtteknekkeren, Raimonda, Giselle, La Bayadère, Giselle, Svanesjøen, Les Sylphides, Don Quixote og Coppelia. I 1907 koreograferte Michel Fokine den kjente soloen Døende Svane for Pavlova, og dette ble hennes mest kjente rolle.

I 1911 dannet hun sitt eget ballettkompani som hun turnerte med over hele verden.

På slutten av 1800-tallet var teknikk viktig i ballett og derfor skulle danserne ha mye muskler. Pavlova forandret dette. Hun hadde vært mye syk som barn, og var som voksen tynn og lett og passet derfor godt til roller som for eksempel Giselle. På grunn av problemer med føttene sørget hun for bedre støtte ved å utstyre sine ballettsko med hardved på sålene og en avrundet tåboks. Siden dette var uvanlig på hennes tid fikk hun i henhold til Margot Fonteyns biografi retusjert fotos slik at den store tåboksen ikke syntes. Pavlovas endringer er i dag standard på ballettsko.

Pavlova døde av lungehinnebetennelseHotel Des Indes i Haag. I henhold til gammel ballett-tradisjon ble framføringen den neste dagen hun skulle ha opptrådt holdt som normalt, bortsett fra at ingen danset hennes rolle. I stedet viste en enkelt lyskjegle hvor hun skulle ha stått på scenen under oppføringen.

Kaken Pavlova[rediger | rediger kilde]

Australia og New Zealands nasjonaldessert er kakesorten Pavlova bakt av marengsmasse. Kaken fikk sitt navn etter at Pavlova hadde flere gjesteopptredener i begge landene i 1926 og 1929.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]