Hopp til innhold

Ankerorm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ankerorm
Nomenklatur
Lernaea
L., 1758
Synonymi
Lernea,
Lernaeidae
Populærnavn
ankerorm
Hører til
Cyclopoida,
hoppekreps,
krepsdyr
Økologi
Antall arter: over 80[1]
Habitat: parasittisk
Inndelt i

se tekst

Ankerorm er en gruppe hoppekreps som lever parasittiskfisk i ferskvann. De parer seg i det siste frittsvømmende utviklingsstadiet. Etter paringen, borer hunnen seg inn i fisken og tar en usegmentert, makk-aktig form, vanligvis med en del hengende utenfor fiskens kropp.

Symptomer på ankerorm kan være:

  1. Ankerormer kan sees med det blotte øye.
  2. Fisken klør seg mot objekter.
  3. Fisken er rød på enkelte steder på huden.
  4. Hele fiskekroppen er betent.
  5. Bittesmå hvitgrønne eller røde makk i sår.
  6. Åndedrettsproblemer.
  7. Generell slapphet.

Behandling

[rediger | rediger kilde]

Det finnes flere måter å behandle ankerorm på i akvarium eller dam. Kaliumpermanganat regnes vanligvis som den beste behandlingen og kan brukes enten som medisin i akvariet, eller ved å dyppe fisken i en oppløsning. Andre behandlinger som bad i saltvann, formalin og moderne antiparasitt-medisiner kan hjelpe. Tilsetning av salt i akvarievannet kan redusere faren for sekundære infeksjoner.

Manuell fjerning av parasittene er en av de sikreste måtene å bli kvitt den på. Dette kan gjøres ved å holde fisken i hånden og plukke ut parasittene med pinsett. Man må da være forsiktig så man ikke knekker av halen på parasitten slik at hodet sitter igjen i fisken. Noen ganger kan parasitten grave seg så dypt inn at å trekke den ut skader fisken mer enn å la den sitte der, og bare behandle den med medisiner.

Slekten Lernaea ble opprettet av Carl von Linné i 1758, og inneholdt da ferskvannsartene Lernaea cyprinacea og Lernaea samlonea, samt saltvannsarten Lernaea asellina. Lernaea samlonea ble senere flyttet til slekten Salmonicola, mens Lernaea asellina ble flyttet til slekten Medesicaste.

Arter (utvalg)

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata