Kaliumpermanganat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kaliumpermanganat (KMnO4) er et salt som blant annet brukes til behandling av hissig og væskende eksem.

Kaliumpermanganat er lett oppløselig i vann grunnet kaliumionet. Det har en sterk farge og ett gram kan farge en liter vann kraftig magenta. Det er sterkt oksiderende, og sammen med et metall som magnesium brenner blandingen med en lys og varm flamme. Blandet med sukker og litt vann dannes varme til vannet har fordampet, og sammen med glyserin er blandingen selvantennende. Blandet med rødt Fosfor er det meget eksplosivt. Saltet virker uttørrende på huden og har ingen spesiell lukt.

Bruk[rediger | rediger kilde]

I laboratorier brukes kaliumpermanganat som et oksiderende stoff i visse kjemiske reaksjoner. Det brukes også i desinfisering av vann i avløp.

Når kaliumpermanganat blandes med svovelsyre kan det dannes litt ozon. Det dannes også Mn2O7 (mangan(VII)oksid), som er en svært ustabil oksiderende væske. En meget utspedd oppløsning med saltet kan brukes som munnskyllemiddel for å drepe bakterier i munnen. Når man varmer opp kaliumpermangant dannes oksygen (O2).

Farer[rediger | rediger kilde]

Kaliumpermanganat er oksiderende og må ikke oppbevares sammen med brennbare stoffer. Saltet er skadelig for miljøet, spesielt for vannlevende organismer, og irriterer hud og øyne. Ved kontakt med saltsyre dannes det giftig klorgass, og ved kontakt med konsentrert svovelsyre dannes det sterkt oksiderende stoffer som ozon og Mn2O7. Ved hudkontakt skal huden skylles med vann. Flekken som oppstår, forsvinner etter omtrent to døgn. Ved kontakt med klær dannes det en flekk bestående av brunsvart mangandioksid (MnO2) som kan fjernes med eddiksyre.

Kilder[rediger | rediger kilde]