Anglesey Coastal Path

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Anglesey Coastal Path (offisielt navn Isle of Anglesey Coastal Path) er en 200 km lang tursti som går rundt øya Anglesey i den nordlige delen av Wales.[1] Stien er en del av Wales Coast Path.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Stien følger kysten og gjør nærmest en komplett sløyfe rundt hele øya. To unntak er der hvor stien ikke går gjennom eiendommen Plas Newydd, og rundt estuariet til Afon Alaw mellom Llanfachraeth og Llanynghenedl.[1] Ruta har offisielt start og slutt i Holyhead, og er beskrevet i den offisielle turboka i retning mot klokka. Kostnaden var på £1.4 millioner og stien går stort sett hele tiden gjennom området som er definert som Area of Outstanding Natural Beauty, ved bruk av det eksisterende nettverket av stier som er åpne for allmennheten og noen stier hvor grunneier har gitt sin tillatelse. Stien er merket hele veien. Noen har gått hele stien i løpet av fire dager, men rundt 7–10 dager blir regnet som normalt for de fleste vandrere som har som mål å gå hele stien.

Prosjektet har blitt til ved hjelp av regionalutviklingsmidler fra EU, hvor målet har vært å møte det økende behovet for kystnære turstier. Stien har blitt til gjennom et samarbeid ledet av Menter Môn og Isle of Anglesey County Council. Den ble formelt åpnet av Rhodri Morgan AM, den tidligere Førsteminister av nasjonalforsamlingen for Wales 9. juni 2006.

Anglesey Coastal Path er en del av All Wales Coast Path, en 1400 km lang tursti som går rundt hele kysten av Wales fra Chepstow til Queensferry, som ble åpnet offisielt i mai 2012.[2]

Tilknyttede stier[rediger | rediger kilde]

Det finnes flere mindre stier, som ofte bringer brukerne inn i landet, i tilknytning til kyststien:

  1. Llanfechell - Dette er en lett tur på 5 km som tar ca. 2 timer. Den starter ved Jerusalem Chapel i Mynydd Mechell.
  2. Parys Mountain - Denne turen starter og slutter ved Amlwch Port og passerer Point Lynas og Parys Mountain. Det er en 22 km lang tur som tar ca. 6 timer.[3]
  3. Ynys Llanddwyn - Denne turen går gjennom noen av de fineste sanddynene i Ynys Môn, starter ved parkeringsplassen, og er ca. 2,3 km. Øya er en del av naturreservatet i Newborough Warren som innbefatter det store og florarike sanddyne-systemet. Llanddwyn Island er en tidevannsøy, og vandrere må være oppmerksomme på tidevannsforskjellen.

Steder langs stien[rediger | rediger kilde]

Med start i Holyhead og retning mot klokka, passerer stien gjennom eller nær:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Rogers, Carl (2010) [2005]. Walking the Isle of Anglesey Coastal Path. Frodsham: Mara Books. ISBN 978-1-902512-15-0. 
  2. ^ BBC News Wales - All-Wales coast path nears completion Besøkt 31. mai 2014
  3. ^ «Copper Coast Circular». Ynys Mon Ramblers. Ramblers Association. Besøkt 31. mai 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]