Chepstow

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chepstow
Cas-gwent
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landWales’ flagg Wales
Hovedområde:Monmouthshire
Bevart grevskap:Gwent
StatusBy (town)
PostnummerNP16
Befolkning12 413 (2011)
Kart
Chepstow
51°38′31″N 2°40′30″V

Chepstow (walisisk Cas-gwent) er en by i Monmouthshire, Wales. Den ligger langs grensen mot Gloucestershire i England, ved elven Wye rundt 3,2 km overfor der hvor Wye renner ut sammen med Severn. Den ligger omkring 26 km nordøst for Newport og rundt 180 km vest for London.

Chepstow Castle

På en klippe over elven ligger Chepstow Castle, den eldste stående steinbefestningen i Storbritannia fra tiden etter romerne.[1] reist av normanneren William FitzOsbern[2] som følge av normannernes erobring av England i 1066 og var den sørligste befestningen på grensen mellom England og Wales. William FitzOsbern var en av Vilhelm Erobrerens nærmeste allierte og var ansvarlig for forsvaret av området mot waliserne. Det ble oppført et tilsvarende slott i Monmouth lenger nord langs Wye.

Havnen i Chepstow ble viktig i middelalderen for vinimport, og ble også et senter for eksport av tømmer og bark fra den nærliggende Wyedalen og Deanskogen. Sent på 1700-tallet ble byen et utgangspunkt for tidlig turisme som en del av «Wye Tour», og turistindustrien er fortsatt viktig for byen. Annen viktig industrivirksomhet har vært skipsbygging - en av første verdenskrigs National Shipyards ble etablert i byen - og tyngre industri, som prefabrikkering av broer, og dagens vindturbiner. Chepstow er også kjent for sine galopp-løp, og har arrangert det walisiske mesterskapet Welsh National årlig siden 1949.

Byen hovedforbindelser er M48 motorvei med forbindelse til Bristol, Newport og Cardiff, noe som har ført til pendling. Byen blir administrert som en del av Monmouthshire County Council. Byen ligger på vestbredden av Wye, mens de tilhørende landsbyene på østbredden Tutshill og Sedbury ligger i England.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Knight, Jermey K. (1986). Chepstow Castle. Cadw. s. 5. ISBN 0-948329-04-1. «Fitz Osbern's hall-keep is the earliest dateable secular stone building in Britain.» 
  2. ^ Domesday Book. 1086. «Castellum de Estrghoiel fecit Wilhelums comes (Earl William built the castle of Chepstow)»