Barclodiad y Gawres

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Barclodiad y Gawres

Barclodiad y Gawres (walisisk for Kjempekvinnes forkle, engelsk The Giantess's Apronful) er et neolittisk gravkammer som ligger rundt 3,2 km nordvest for Aberffraw på øya Anglesey i nordlige Wales, og ved Angleseys kyststi. Graven er et eksempel på korsformet ganggrav, kjent for sine dekorative steiner. Den blir bevart av den walisiske organisasjonen for fortidsminner, Cadw.

Gravens plassering på Anglesey er spesiell da steinaldergraver av denne typen helst finnes på Irland. Det finnes dog lignende graver på De britiske øyer, men ikke dekorert som på Anglesey. Det kan ha eksistert en lignende grav av «irsk type» ved Calderstones i nærheten av Liverpool, men den er totalt ødelagt uten mulighet for restaurering.[1]

Også Barclodiad y Gawres har blitt forsøkt ødelagt da det meste av dens struktur ble fjernet av ignoranter som et steinbrudd på 1700-tallet. I årene 19521953 ble det utført fullstendig utgravning, undersøkelse og utgravning og den dekorerte steinkunsten ble avdekket og bevart for ettertiden.[2]

Det er dog ikke blitt funnet levninger av en eller flere gravlagte, og det er da mulig at monumentet først og fremst var benyttet for rituell aktivitet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Megalithics.com: Barclodiad y Gawres
  2. ^ Powell T.G.E. & Daniel G.E., Barclodiad y Gawres: The Excavation of a Megalithic Tomb in Anglesey, 1956, Oxford University Press.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]