Andreas Gruschke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Andreas Gruschke
Tich.jpg
Født16. apr. 1960[1][2]Rediger på Wikidata
Blumenfeld[1][3]Rediger på Wikidata
Død30. jan. 2018[4]Rediger på Wikidata (57 år)
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Akademisk grad DoktorgradRediger på Wikidata
Utdannet ved Albert-Ludwigs-Universität, Universitetet i LeipzigRediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata

Andreas Gruschke (født 16. april 1960 i Tengen-Blumenfeld i Tyskland, død 30. januar 2018) var en tysk forfatter, fotograf, tibetolog, geograf, sinolog og etnolog.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Etter videregående skole på gymnasiet i Singen og tjeneste som sivilarbeider, studerte Gruschke fra 1981 til 1990 i Aachen og i Freiburg. I denne perioden hadde han to flermånederes studieopphold i Øst-Asia og Sørøst-Asia. I studieåret 1984/85 tok han et ettårig studium i kinesiskUniversität für Sprache und Kultur Peking i Folkerepublikken Kina.

I 1990 avsluttet han sitt studium i Freiburg med magistergrad. Hans magistergradsarbeid ble offentliggjort med tittelen Neulanderschließung in Trockengebieten der Volksrepublik China und ihre Bedeutung für die Nahrungsversorgung der chinesischen Bevölkerung.

Karrière[rediger | rediger kilde]

I 1985/86 underviste han på Shanxis lanfbruksuniversitet i Taigu i provinsen Shanxi (Kina), og 1992/93 var han '‘visiting professor’' på Kangweon National University i Chuncheon i Sør-Korea.

Siden 1987 arbeidet Gruschke mer og mer som freelanceskribent og fotojournalist med hovedinteresse for Tibet, Himalaya, Silkeveien og mer generelt Øst-Asia.

Han hadde en stor produksjon bøker og artikler for det meste om tibetansk kultur, blant dem pionerarbeid vedrørende klostre i de østtibetanske historiske regionene Amdo og Kham. Andre verk dreier seg om Korea, Himalayafjellene og Kina.

Fra 2004 til 2012 arbeidet han på Universitetet i Leipzig og var der konsentrert om sin tibetanske faginteresse. Fra 2012 var han gjesteprofessor på instituttet for sosial utvikling og for utviklingsstudier for Vest-Kina på Sichuanuniversitetet i Chengdu i Sichuan i Kina. Hans hovedsakelige forskningsinteresse var landbefolkningens næringsmessige sikkerhet, særlig for nomadiske gjetere i tibetanske områder.[5] Dette et av hans siste prosjekter var om nomader i Yushu (det nordlige Kham).

Han utgav også to billedbøker om sine hjemlige trakter i Tyskland, om Hegau og Hochrhein.

Verker i utvalg[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Gemeinsame Normdatei, besøkt 1. april 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ trauer.sueddeutsche.de[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ «Andreas Gruschke特聘教授». Arkivert fra originalen 26. april 2014. Besøkt 18. februar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]