André Gali

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
André Gali
Født15. juli 1976Rediger på Wikidata (44 år)
ArendalRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Journalist, fotografRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

André Gali (født 15. juli 1976 i Arendal) er en norsk journalist, fotograf og kunstkritiker som blant annet har skrevet i publikasjoner som Klassekampen, Billedkunst, Kunstkritikk.no, Argument, Kunstmagasinet, Fett, Spesial Nord, Kunsthåndverk og Klimaløftet.no.

Han har blant annet intervjuet Per Barclay, Julian Opie, Jan Christensen, Ane Lan, Marius Engh, Marc Spiegler, Per Hovdenakk, Hariton Pushwagner, Hans Ulich Obrist og Charlotte Thiis-Evensen, og skrevet kritikker blant annet av Yokohamatriennalen i 2008, Katja Høsts utstillingen på Fotogalleriet i 2009, Andy Warhol by Andy Warhol på Astrup Fearnley Museet i 2008 og Venessa Bairds utstilling på C/O Atle Gerhardsen i 2008. I tillegg er han en ivrig fotograf som jevnlig dokumenterer utstillinger, åpninger, debatter og performance, noe som siden 2006 med ujevne mellomrom dukker opp på den engelskspråklige kunstbloggen GaliBlog.

De siste årene har han også skrevet en del katalogtekster for samtidskunstnere, deriblant Ane Lan, Edvarda Aslaksen Braanaas, Eva Drangsholt og Jørn Vestad.

I perioden 2007-2008 var Gali med i redaksjonsrådet til Kunstmagasinet og i etterkant av at Kunstmagasinet gikk inn vinteren 2008, var han med på å starte opp tidsskriftet KUNSTforum i 2009. Her er han nå, sammen med Nicolai Strøm-Olsen, redaktør. KUNSTforum er både en papirutgivelse og en nettpublikasjon.

André Gali har bakgrunn fra Universitetet i Oslo, hvor han studerte teatervitenskap og skrev en masteroppgave om Andy Warhols iscenesettelse av seg selv (Andy Warhol Superstar – om kunstnermyten, media og den maskinelle teatralitet, 2005).

Siden 2009 har Gali vært medlem i Norsk Kritikerlag, hvor han sitter i arbeidsutvalget for kunstseksjonen og er medlem av styret.

I 2009 var Gali del av nominasjonskomiteen til Einar Granums Kunststipend og var med å nominere performance- og videokunstneren Lars Brekke, som fikk prisen det året.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]