Anders Aschim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anders Aschim
Født8. aug. 1958Rediger på Wikidata (63 år)
TromsøRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, oversetterRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Anders Aschim (født 8. august 1958 i Tromsø) er en norsk teolog, bibeloversetter og sakprosaforfatter. Han er professor ved Institutt for religion, livssyn og kyrkjefag ved Høgskulen i Volda. Fra studieåret 2016/17 er han professor i religion, livssyn og etikk ved Høgskolen i Hedmark.

Aschim vokste opp i Tromsø og på Hamar. Han har teologisk embetseksamen med mellomfag i hebraisk og musikk, og ble doktor philos. i 2010.[1] Han virket som prest i blant annet Ringebu og Enebakk. I tillegg har Aschim hatt forskings- og undervisingsstillinger ved Menighetsfakultetet. Han er med i prosjektet som utarbeider en fullstendig revisjon av bibeloversettelsene til både bokmål og nynorsk i regi av Bibelselskapet. Denne oversettelsen kom ut i 2011.

Faglig har Aschim særlig tatt for seg Dødehavsrullene og livet til salmeforfatteren Elias Blix, som han gav ut en fyldig biografi om i 2008. Dette arbeidet var også grunnlaget for doktoravhandlingen han la fram høsten 2010: Ein betre vår ein gong : Elias Blix / Uavslutta vitskapleg etterskrift.[2]

Aschim har publisert en rekkje artikler om emner knyttet til oversettelse av Bibelen, Dødehavsrullene og om den tidlige målbevegelsen.[3] I tillegg til tradisjonelle media har Aschim og benyttet seg av nyere former, som blogger.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]