Anchomenus dorsalis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anchomenus dorsalis
Nomenklatur
Anchomenus dorsalis
(Pontoppidan, 1763)
Synonymi
Agonum dorsale
Carabus dorsalis
Carabus prasinus
Hører til
Anchomenus,
Platynini,
markløpere,
løpebiller
Økologi
Habitat: på land
Utbredelse: Europa, Asia, Nord-Afrika
finnes i Norge

Anchomenus dorsalis er en av billene i delgruppen (underfamilien) markløpere (Harpalinae) i familiegruppen løpebiller. Systematikken følger Carabidae of the World.[1]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Anchomenus dorsalis finnes i Europa, Nord-Afrika og Asia. Finnes i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Anchomenus dorsalis er 6-8 mm lang. Forkroppen er metallisk grønn. Dekkvingene eller bakkroppen er mer rødlig brun, fremme, men er mørk på bakerste delen. Midt på dekkvingene, over sømmen, er en tydelig mørkere nesten svart farge. Dekkvingene tredje rille-mellomrom (fra midten / sømmen) har tre børstepunkt, en fordypning med ett stivt oppstående hår. lever på tørre lokaliteter, ofte på gressenger. Brystskjoldet er smalere enn skuldrene (frampartiet av dekkvingene). Bakfotens første ledd (tars) er klart lengre enn sporen i spissen av leggen (tibia).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Anchomenus dorsalis er vanligvis nattaktiv og lever som predator på andre dyr. Den lever i kulturlandskapet og steder med noe sparsom vegetasjon. Om dagen holder den seg skjult under steiner, bark eller vissent løv. Den er vanligst å se om våren og forsommeren. Larvene lever som predatorer, skjult i øverste laget av jorden.

Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Carabidae of the World Arkivert 16. desember 2008 hos Wayback Machine. søkedato: januar 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]