Amanda Holden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Amanda Holden
HoldenLondon.jpg
FødtAmanda Louise Holden
16. februar 1971 (50 år)
Bishops Waltham, Hampshire, England
Ektefelle Les Dennis (19952003)
Chris Huges (2008–)
Utdannet ved Swanmore College of Technology[1], Mountview Academy of Theatre Arts[2]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller, filmskuespiller, teaterskuespiller, TV-programlederRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Aktive år1991 -
Nettstedhttp://www.officialamandaholden.com/
IMDbIMDb


Amanda Louise Holden (født 16. februar 1971) er en engelsk skuespiller som er kjent for sin rolle som Sarah Trevanion i TV-serien Wild at Heart, sitt tidligere ekteskap med programlederen i Family Fortunes, Les Dennis, og for å være dommer i Britain's Got Talent.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Holden ble født i Bishop's Waltham i Hampshire. Hun vokste opp i landsbyen Waltham Chase i Hampshire, sammen med moren Judith Mary (Harrison) Collister og hennes stefar Leslie Drew Collister. Hun ble med i det lokale teateret Bishop's Waltham Little Theatre Company da hun var ni år gammel. Da hun var 16 flyttet familien til Bournemouth og drev et lite gjestehus mens Amanda studerte drama og engelsk litteratur, under Terry Clarke og Charles Lamb ved Jellicoe Theatre, en del av Bournemouth University. Hun prøvespilte for den uavhengige dramaskolen Mountview Academy of Theatre Arts i Wood Green området av Nord London da hun var 18, og reiste i juli 1992 med en agent.

TV-karriere[rediger | rediger kilde]

Hennes første opptreden på TV var som en deltaker i det britiske gameshowet Blind Date i 1991. Holden er kjent for sin rolle som Sara Trevanion i dramaserien Wild at Heart som gikk på ITV. Hun er også kjent for å være dommer i Britain's Got Talent sammen med Piers Morgan og Simon Cowell. Hun har også dukket opp på diverse britiske komedie- og dramaserier, som Smack the Pony, Eastenders, Hearts and Bones, Cutting It og som medskuespiller til Harry Enfield i komedieserien The Celeb.

Skuespillerkarrierer[rediger | rediger kilde]

Holden har spilt i flere musikaler, og ble i 2004 nominert for en Laurence Olivier Theatre Award som beste skuespillerinne i en musikal, for hennes rolle i en West End theatre-produksjon av Thoroughly Modern Millie.[3]

Hennes nyeste TV-opptreden var i serien Wild at Heart, som gikk på ITV1, sammen med Stephen Tompkinson. Den første sesongen ble sendt i 2006, og ble fulgt opp av sesong to i starten av 2007. Sesong tre gikk fra 20. januar til 9. mars 2008. Etter dette forlot Holden serien.

Holdens TV-karriere inneholder også tre sesonger med komedien Kiss Me Kate sammen med Caroline Quentin, tre sesonger med The Grimelys, en komedie fra ITV, The Celeb med Harry Enfield, den kritikerroste BBC serien Hearts and Bones sammen med Damian Lewis, en episode av Jonathan Creek og en Boxing Day spesial Marple sammen med Geraldine McEwan og John Hannah. Hun spilte også sammen med Bill Nighy og Tom Courtenay i Ready When You Are, Mr McGill, Jack Rosenthals klassiske dramakomedie.

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Holden giftet seg med komikeren Les Dennis i 1995. De tok ut separasjon i desember 2002, og ble skilt i 2003, etter Holdens affære med Men Behaving Badly's Neil Morrisey.[4] 20. januar 2006, fødte Holden sitt første barn, Alexa «Lexi» Louise Florence Hughes.[5] Amanda giftet seg med plateprodusent Chris Hughes i desember 2008, med tidligere Formel 1 fører David Coulthard som forlover.

Holden er Everton F.C.-supporter,[6], og i mai 2007 uttrykte hun sin frustrasjon over Evertons 2-4 tap mot Manchester United, etter å ha ledet 2-0, under programmet ParkinsonITV. Hun var også Evertons ansikt utad under klubbens kampanje mot brystkreft i 2007. I et intervju på ITVs This Morning, 29. mai 2009, uttrykte Holden sin skuffelse over ikke å kunne være tilstede på FA Cup-finalen mellom Everton og Chelsea neste dag, fordi det var samme dag som finalen i Britain's Got Talent. Men, Holden ble sett på ITVs dekning av finalen på Wembley, rett i forkant av finalen, kun iført et Everton-håndkle.

Holden løp den 13. april 2008, London Maraton på 4 timer og 13 minutter[7] , for å støtte organisasjonen Born Free Foundation,[7] etter å ha samlet støtte blant publikum og kjendiser online.

Filmkarriere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Swanmore College Performing Arts Studio»
  2. ^ «Mountview notable alumni»
  3. ^ Amanda Holden Arkivert 2. desember 2008 hos Wayback Machine.
  4. ^ Simpson, Richard (12. mai 2008). «Tilbakeslaget etter affæren med Neil Morrissey var den verste tiden i mitt liv» (english). Daily Mail (web). Besøkt 1. juni 2009. 
  5. ^ «Amanda's Baby har alt fått navn» (english). Showbiz (web). 23. januar 2006. Arkivert fra originalen 24. januar 2009. Besøkt 1. juni 2009.  Arkivert 24. januar 2009 hos Wayback Machine.
  6. ^ «Blue Kipper, Kjente fans» (english). Blue Kipper. Arkivert fra originalen 3. januar 2010. Besøkt 1. juni 2009. 
  7. ^ a b «Amanda Holden springer for Born Free» (english). Just Giving. Besøkt 1. juni 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]