Altrei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Altrei

Våpen

LandItalias flagg Italia
Region Trentino-Alto Adige
ProvinsSør-Tirol
DistriktÜberetsch-Südtiroler Unterland
StatusKommune
HovedstadAnterivo
Tilstøtende kommunerCapriana, Castello-Molina di Fiemme, Trodena nel parco naturale, Valfloriana, Ville di Fiemme
Postnummer39040
Retningsnummer0471
Areal11,06 km²[1]
Befolkning393[2] (2023)
Bef.tetthet35,53 innb./km²
Høyde o.h.1 209 meter
ISTAT-nummer021003
Kart
Altrei
46°16′41″N 11°22′00″Ø

Altrei (uttales «al-trai», lokalt «fål-troi»; italiensk Anterivo) er en liten kommune i Dolomittene i Italia. Kommunen hører politisk og historisk til Syd-Tirol, og de nesten 400 innbyggerne er overveiende tysktalende (91 %). Geografisk ligger den imidlertid sør for vannskillet EtschAvisio. Dermed er Altrei den eneste tysktalende kommunen i Val di Fiemme (tysk Fleimstal), som ellers er italiensk- og ladinsktalende.

Altrei har heller ikke noen direkte veiforbindelse til sin eneste sydtirolske nabokommune, Truden, i nord. Veiforbindelser består bare til Capriana nedover og til Molina og Carano oppover Fleimstal. På demningen til Stramentizzo-innsjøen, som ligger halvveis i Altrei, kan man dessuten passere elven Avisio og kommer derved til kommunen Valfloriana i syd.

Kommunen omfatter landsbyene Altrei, Eben og Guggal samt flere enkeltgårder. Mesteparten av kommunens areal hører til nasjonalparken Trudener Horn. Altrei er preget av landbruk og har (spesielt sommer)turisme som tilleggsinntekt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Landsbyene ble grunnlagt i 1321, da greve Henrik av Tirol ga ordre om at det skulle ryddes skog til ti gårder i Fleimstal. (Kommunevåpenet symboliserer disse ti gårdene.) Henrik hadde noe tidligere brakt dalen i sin besittelse, som egentlig var under overhøyhet av fyrstbiskopen av Trient (Trento). Navnet har et (reto)romansk opphav (ante riu = «foran elven») og ble opprinnelig skrevet Antereu i tyske kilder (senere Altrew) og Anterivum i latinske kilder (derav italiensk Anterivo). At dialektuttalen «fåltroi» begynner med f, skyldes sammensmeltning av navnet med preposisjonen auf («på»).

Etter et bytte med Tramin mellom keiserinne Maria Teresia av Østerrike og fyrstbiskopen av Trient i 1779 kom Altrei tilbake til Trient, men tilfalt med riksdeputasjonsbeslutningen i 1803 på nytt Tirol, selv om det administrativt forble knyttet til Fleimstal. Derfor kom Altrei med Tirols deling i 1919 ikke til provinsen Bolzano (dvs. Syd-Tirol), men til provinsen Trento. Dette ble «korrigert» i 1948, for å samle alle tysktalende kommunene i Syd-Tirol. Til tross for italieniseringen under fascismen (bl.a. ble Altrei slått sammen med den italiensktalende nabokommunen Capriana) økte den italienske språkandelen bare forholdsvis beskjedent: Folketellingene i 1921, 1971 og 2001 registrerte hhv. 9, 60 og 33 italienskspråklige innbyggere (tilsvarende 2, 13 og 9 % av befolkningen).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011». Istituto nazionale di statistica. Besøkt 16. mars 2019. 
  2. ^ https://demo.istat.it/?l=it.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]