Alloa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stedsplassering av Alloa.

Alloa (skotsk-gælisk Allmhagh Mòr) er en liten by i Clackmannanshire i Skottland, i underkant av 10 km øst for Stirling på nordsiden av elven Forth. Byen var en burgh og hadde i sin tid stor kommersiell betydning.

Historie[rediger | rediger kilde]

Glassproduksjon har lenge vært en tradisjon i Alloa, i dag fortsatt ved United Glass factory.

Det har vært bosetning i Alloa siden forhistorisk tid. Arkeologiske utgravninger avdekket en «krigergrav» ble avdekket i 2003.

I løpet av 1700-tallet blomstret Alloa som en havn ved elven hvor produktene til fabrikkene i Glasgow ble eksportert til det kontinentale Europa. På denne tiden og fram til 1950-tallet var hovedindustrien på nord- og østsiden av byen kulldrift, og et omfattende nett av vogner på skinner eksisterte for å frakte kull til havnen. Jarlene av Mar eide mange av kullgruvene og Robert Bald, en uvanlig oppfinnsom lokal ingeniør var medvirkende til å skaffe vannkraft fra Gartmorn-dammen for å betjene både gruvene og annen industri som blant annet veving. Mange spor etter vognene og Gartmorn-dammen kan fortsatt bli sett i dag, og selv om dammen ikke lenger blir benyttet for energiproduksjon, eller vannforsyning, er den et egnet sted for fisking og fritidssysler.

Byen i seg selv var kjent for dens veve- og glassindustrier. Alloa var lenge assosiert med bryggeriindustri med minst ni betydelige bryggerier som produserte ølprodukter. Denne industrien har midlertidig gått ned i løpet av slutten av 1900-tallet.

Alloa sett fra Clackmannan Tower.

Byen har lidd under dårlige transportforbindelser siden jernbaneforbindelsen Stirling-Alloa-Dunfermline ble stengt i 1968. Imidlertid ble jernbaneforbindelsen Stirling-Alloa-Kincardine fullført i mai 2008.[1] Dette har også involvert byggingen av en ny omkjøringsvei og bro slik at en betydelig del av transporten gjennom byen har blitt omdirigert. Den nye jernbanen ble offisielt åpnet tidlig i april 2008 av transportminister Stewart Stevenson.

Forballklubben Alloa Athletic FC er basert ved Recreation Park i byen.

Byens befolkning var på midten av 1800-tallet rundt 6 440.

Kjente mennesker fra byen omfatter fotballspilleren og kommentatoren Alan Hansen og billedkunstnerne Lys Hansen og Emma Scott-Smith. Den kanadiske politikeren George Brown ble født i Alloa i 1818. Grunnleggeren av Forte Holdings som senere ble slått sammen med Trust House for å bli Trust House Forte, lord Charles Forte, vokste opp i Alloa.

Interessante steder å besøke i nærheten av Alloa er blant annet Alva, Tillicoultry, Dollar, Rumbling Bridge, Culross og Falkirk.

Bygninger[rediger | rediger kilde]

Alloa Tower.

Alloas mest kjente landemerke er Alloa Tower fra 1300-tallet, som blir administrert av National Trust for Scotland, og er en bevart del av nedarvet middelaldersk bosted for Erskine-familien, jarlene av Mar. Selv om den er meget endret både innvending som utvendig, har tårnet beholdt sitt middelalderske tretak og brystvern foruten også en del av sitt opprinnelige indre vesen. Det er ett av de største og tidligste av de skotske tårnhus.

Byen hadde tidligere en rekke bygninger fra 1600- og 1700-tallet, men de ble beklageligvis fjernet som «slumområder» på slutten av 1800-tallet og framover. Alloa har imidlertid fortsatt et antall historisk arkitektur i form av Alloa Tower, Inglewood House, Gean House og Greenfield House.

Alloas rådhus og bibliotek ble tegnet av arkitekten Alfred Waterhouse og bygget i 18861889 og kostet da £18 008.[2]

Alloa blir betjent av supermarkedene Iceland (supermarket), Tesco, ALDI, LIDL, Morrisons og ASDA. Sistnevnte er nytt og ligger ved siden av den nye jernbanestasjonen som nylig ble åpnet og nå går hver time til Glasgow via Stirling.

Kirker[rediger | rediger kilde]

Alloa jernbanesasjon mot Sterling.

Alloa har tre sognekirker for Den skotske kirke; North Parish Church, West Parish Church og St Mungo's Parish Church, sistnevnte den største av de tre. I 1978 ble pastor Peter Brodie (da prest ved St Mungo's) valgt som moderator av generalforsamling til Den skotske kirke. Alloa er innenfor Den skotske kirkes av Stirlings kirkeråd.

I tillegg har den Forente fri kirke av Skottland i sentrum av byen gjennom menigheten i kirken Moncrieff U.F. Church i Drysdale Street.

Det er kirker for andre trosretninger i byen, blant annet en katolsk kirke som også heter St Mungo's. Det er også menigheter av De siste dagers hellige og Jehovas vitner i Alloa.

Hovedkvarteret til Action of Churches Together in Scotland (ACTS), den økumeniske organisasjon som forbinder Skottlands største kirker, er lokalisert i Inglewood House, Alloa.

Bryggerier i Alloa[rediger | rediger kilde]

Det var minst ni bryggerier i Alloa i løpet av 1900-tallet som produserte en rekke typer øl for lokalt salg og for eksport. Alloa var godt posisjonert med god vanntilgang, nær lokal tilgang av bygg og gode forbindelser til sjøtransport. Alloas øl ble sendt til London og George Younger hadde en omfattende eksporthandel i Karibien, Egypt og Det fjerne østen. Alloa var også kjent for sin lager (øl), Alloa Brewery Co fremstilte merket Graham’s Golden Lager i 1925, omdøpt til Skol1950-tallet. Nedleggelser og sammenslåinger på 1950- og 1960-tallet reduserte antallet bryggerier til 2 og 1999 var det kun ett tilbake, The Forth Brewery.[3]

  1. Alloa Brewery
  2. Carlsberg-Tetley Alloa Ltd
  3. Blair & Co (Alloa) Ltd.
  4. James Calder (Alloa) Ltd
  5. Maclay & Company, Limited
  6. Meiklejohn’s Brewery Ltd.
  7. George Younger & Sons Ltd
  8. Thomas Paterson, Forthbank Brewery
  9. John Thompson & Co, Caponcroft Brewery

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]