Allaert van Everdingen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Allaert van Everdingen
Portrait of Allaert van Everdingen.jpg
Født 1621
Alkmaar
Død 1675
Amsterdam
Bror Caesar van Everdingen, Jan van Everdingen
Barn Pieter van Everdingen, Cornelis van Everdingen
Nasjonalitet Nederland

Kanonstøperi ved Julitabroeck i Södermanland
Skogsmotiv med vannmølle av Allaert van Everdingen (ca. 1650) Oljemaleri på lerret, 73 x 61,5 cm Wallraf-Richartz Museum i Köln
Måneden august (Virgo): Innhøstningen

Allaert van Everdingen (døpt 18. juni 1621, gravlagt 8. november 1675[1]) var en maler i den nederlandske gullalderen samt kunsttrykker innen etsning og mezzotint.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Van Everdingen ble født i Alkmaar som sønn av en offentlig kontorist i byen. Han og hans eldre brødre, malerne Jan og Caesar van Everdingen, studerte, ifølge Arnold Houbraken, under Roelandt Savery i Utrecht. Allaert flyttet i 1645 til Haarlem, der han studerte under Pieter de Molijn, og bosatte seg rundt 1657 i Amsterdam, der han også døde i 1675.

Norske fossefall[rediger | rediger kilde]

I 1644 reiste van Everdingen til Norge og Sverige, en reise som skulle få dyptgripende følger for hans kunst. Ifølge Houbraken var hans besøk i Norge ikke planlagt, men oppstod da skipet han reiste med på vei til Østersjøen kom ut for en alvorlig storm og ankret opp i Norge for å komme i ly. Slik som Frans Post, utnyttet van Everdingen dette tilfellet til å lage skisser av det norske landskapet, som så veldig eksotisk ut for hans hollandske landsmenn. Hans annoterte tegninger dokumenterte besøk langs den norske sørøstkysten frem til Bohuslän og Göteborg-området i Vest-Sverige. Disse skissene, som han senere malte i atelieret, ble svært populære, og selv om de nå er vanskelige å finne, viser de en bred og feiende modus for utførelse, ulik, men noe tilsvarende, de som kom på på begynnelsen av det 17. århundre fra Jan van Goyen til Salomon van Ruysdael. Han hadde returnert til Nederland innen 21. februar 1645 da han giftet seg med Janneke Cornelisdr Brouwers i Haarlem.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Allaert van Everdingen i RKDs database

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Marius Hauge: En hollender i vår kunsthistorie. Allart van Everdingens grafikk fra Norge. 1999. ISBN 82-995114-0-2

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]