Alketas II av Makedonia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alketas II
Konge av Makedonia
Ilios Verginas1.jpg
FødtUkjent
Død448 f.Kr.
Oldtidens MakedoniaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse MonarkRediger på Wikidata
Ektefelle Ukjent
Far Aleksander I av MakedoniaRediger på Wikidata
Søsken Perdikkas II av Makedonia, Stratonice, Philip of MacedonRediger på Wikidata
Barn Aleksander ?
Annet navnἈλκέτας B'
Regjeringstid454–448 f.Kr.

Alketas II (gresk: Ἀλκέτας B'; død 448 f.Kr.) var konge av Makedonia som eldste sønn av Aleksander I og en ukjent kvinne. Han hadde (minst) to yngre brødre, Perdikkas II som etterfulgte ham, og Filipp(os).[1]

Alketas var den eldste av Aleksanders sønner, og han ble konge da hans far døde i 454 f.Kr. Makedonere var beryktet for å ha fyllefester med hard drikking, og likevel var Alketas kjent for voldsomt alkoholkonsum og avhengighet til drikking. Etter seks år som konge ble han myrdet av sin nevø Arkelaos I, sønn av Perdikkas II, og sistnevnte tok da over tronen i Makedonia.

Ifølge Platon hadde Alketas II hadde en sønn som het Alexandros (Aleksander), men det er mulig det er forveksling med Alketas' far.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nyere forskning, ved Geyer, Fritz (1930): «Makedonien bis zur Thronbesteigung Philipps II» i: Historische Zeitschrift, Bd. 30, S. 1–148. (zu Alketas, s. 50–52), basert på inskripsjoner funnet i Athen om tømmerleveranser, antyder at den tradisjonelle forestillingen om at Alketas II var den eldste sønnen kan være feil, at tvert imot var Perdikkas II den eldste, og at den yngste sønnen Filipp(os) også arvet en del av riket, om enn underlagt den eldste broren. Jf. Bengtson, Hermann (1975): Die Staatsverträge des Altertums: Die Verträge der griechisch-römischen Welt von 700 bis 338 v. Chr, bind 2, C.H. Beck, s. 109.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Aleksander I 
Konger av Makedonia
Etterfølger:
 Perdikkas II