Øyne uten ansikt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øyne uten ansikt
orig. Les yeux sans visage
Generell informasjon
Utgivelsesår1960
Prod.landFrankrike
Lengde90 min.
Språkfransk
Bak kamera
RegiGeorges Franju
MusikkMaurice Jarre
Eksterne lenker

Øyne uten ansikt [1], (originaltittel: Les yeux sans visage) er en fransk skrekkfilm fra 1960 regissert av Georges Franju.

Filmen bygger på romanen Les Yeux sans visage av Noël Calef.

Handling[rediger | rediger kilde]

En kveld rett utenfor Paris kjører en kvinne langs en elvebredd og dumper et lik i en elv. Kroppen blir snart oppdaget, og Dr. Génessier identifiserer restene som hans savnede datter, Christiane Génessier, hvis ansikt ble forferdelig vansiret i en bilulykke som skjedde før hun forsvant - som han var ansvarlig for. Dr. Génessier bor i et stort herskapshus, som ligger rett ved siden av klinikken hans. Men etter begravelsen til Christiane møter dr. Génessier og hans assistent Louise den virkelige Christiane. Génessier hadde tidligere reparert datterens hardt skadde ansikt, noe som bare etterlater et knapt merkbart arr. Liket som tidligere ble identifisert som datteren hans, tilhørte en ung kvinne som døde etter Dr. Génessiers mislykkede forsøk på å bruke hennes ansikt som datterens nye ansikt.

Dr. Génessier lover å gjenopprette Christianes ansikt, og insisterer på at hun bruker en maske for å dekke hennes vansirelse. Etter at faren hennes forlater rommet, forsøker Christiane å kontakte hennes forlovede Jacques Vernon, som arbeider sammen med Dr. Génessier ved klinikken hans. Men hun legger på telefonen uten å si et ord. Louise lokker en ung sveitsisk jente ved navn Edna Grüber til Génessiers hjem. Génessier bruker kloroform på Edna, og tar henne med inn i deres hemmelige laboratorium. Dr. Génessier utfører hudtransplantasjon, og fjerner Ednas ansikt. De fører huden med suksess over datterens ansikt, og holder den sterkt bandasjerte og ansiktsløse Edna mot hennes vilje.

Edna forsøker å rømme, men faller ut av et vindu og dør. Etter å ha kvittet seg med Ednas lik, ser Génessier feil i ansiktet til Christiane. Ansiktet hennes blir verre i løpet av få dager. Den nye huden blir avvist, og hun må bruke en maske igjen. Christiane ringer igjen til Jacques og sier denne gangen navnet hans, men telefon-samtalen blir forhindret av Louise. Jacques rapporterer samtalen til politiet, som har etterforsket forsvinningen av flere unge kvinner med blå øyne og lignende utseende.

Inspektør Parot, en politi-etterforsker som undersøker Ednas forsvinning, ansetter en ung kvinne ved navn Paulette Mérodon (nylig arrestert for butikk-tyveri) for å hjelpe dem ved å sjekke seg inn på Génessiers klinikk. Kort tid senere blir hun raskt plukket opp av Louise, som leverer henne tilbake til Dr. Génessier. Men Génessier er i ferd med å begynne operasjonen av Paulette, når Louise informerer ham om at politiet ønsker å snakke med ham.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 1. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]