Alice Robertson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alice Robertson
Født2. jan. 1854[1][2][3]Rediger på Wikidata
Tullahassee
Død1. juli 1931[1][2][3]Rediger på Wikidata (77 år)
Muskogee
BeskjeftigelsePolitiker, sosionom Rediger på Wikidata
Utdannet vedElmira College
PartiDet republikanske parti
NasjonalitetUSA
Medlem av Representantenes hus for Oklahomas 2. kongressdistrikt
4. mars 1921–3. mars 1923
ForgjengerWilliam W. Hastings
EtterfølgerWilliam W. Hastings

Alice Mary Robertson (1854–1931) var en amerikansk lærer, sosialarbeider, rettighetsforkjemper for det amerikanske urfolk, statlig ansatt og politiker som ble den andre kvinnelige representanten i USAs kongress og den første kvinnen til å representere Oklahoma. Robertson var den første kvinnen til å vinne over en sittende, mannlig kongressrepresentant. Han var kjent for sitt arbeid for amerikanske urfolks rettigheter og for å ha vært en antifeminist.

Frem til Mary Fallin ble valgt i 2006 var Robertson den eneste kvinnen som hadde representert Oklahoma i kongressen.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Robertson ble født på Tullahasseemisjonen i Creek Nation til misjonærene Ann Eliza (f. Worcester) og William Schenck Robertson. Bestefaren på morens siden var Samuel Worcester, som over lengre tid hadde vært en misjonær med Cherkoreene. Ifølge folketellingen i 1860 bodde familien i Creek Nation, Indian Lands, Arkansas. Foreldrene oversatte flere verk til det lokale språket, inkludert bibelen. Robertson var hjemmeskolert tidlig i livet. Senere gikk hun på Elmira College i Elmira i New York.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Robertsons tidligere hjem i Dupont Circle i Washington, D.C.

Robertsons første jobb var som kontorarbeider for Bureau of Indian Affairs (BIA) i Washington, D.C. mellom 1873 og 1879. Hun flyttet deretter tilbake til Indian Territory hvor hun i en kort periode jobbet som lærer på skolen i Tullahassee. Mellom 1880 og 1882 jobbet hun som lærer på Carlisle Indian Industrial School i Carlisle i Pennsylvania. Denne ble brukt som en modell for internatskoler for indianere i USA.

Robertson flyttet deretter igjen tilbake til Indian Territory hvor hun etablerte Nuyakamisjonen. Denne ble drevet av presbyterianere som rapporterte direkte til Creek Council. Hun var lærer i Okmulgee i Oklahome hvor hun var leder for en internatskole for jenter av uramerikansk opphav under presbyterianere. Denne skolen skulle senere bli til Henry Kendall College og deretter University of Tulsa.

BIA utnevnte Robertson til den første føderale oppsynskvinnen for skoler for Creek-folket, en stilling hun hadde fra 1900 til 1905. Deretter utnevnte president Theodore Roosevelt henne til postmester for Muskogee fra 1905 til 1913. Hun var den første kvinnelige postmesteren på et postkontor av klasse A.[4] Under første verdenskrig drev hun en kantinetjeneste for lokale tropper i det som skulle ende opp med å bli lokallaget for American Red Cross i Muskogee.

Representant[rediger | rediger kilde]

Robertson ble den første kvinnen til å lede representantenes hus den 20. juni 1921

Robertson ble mer involvert i politikk, og ble valgt til å representere Oklahomas 2. kongressdistrikt som en republikaner i representantenes hus i den 67. amerikanske kongressen etter en knapp seier over den sittende William Hastings. Hun ble den første kvinnen til å slå en sittende representant i et valg. Hun tjenestegjorde fra 4. mars 1921 til 3. mars 1923, men tapte gjenvalget i 1922 da Hastings vant.

Robertson ble den andre kvinnelige representanten i USA etter Jeannette Rankin fra Montana, som var i kongressen fra 1917 til 1919. Før hennes periode var over ble Rebecca Felton valgt til senatet i en dag, og Winnifred Huck fra Illinois og Mae Nolan fra California vant spesialvalg; de var de tredje, fjerde og femte kvinnene til å tjenestegjøre i kongressen. Robertson ble den første kvinnen til å lede representantenes hus i en samling den 20. juni 1921.[5]

Robertson var den første kvinnen til å bli valgt til kongressen etter vedtaket av den nittende tilleggsbestemmelsen som garanterte kvinner stemmerett. Hun var kritisk til feministiske grupper som League of Women Voters og National Women's Party. Robertson stemte mot lovforslag som forsøkte å utvide foreldrepermisjon og barnepass da hun mente at dette gikk ut over enkeltpersoners rettigheter. Dette førte til at hun fikk støtte fra Daughters of the American Revolution, som hun selv var medlem av. Hun stemte også mot Dyer Anti-Lynching Bill.

Senere liv[rediger | rediger kilde]

Robertson ble av president Warren G. Harding utvalgt til å være en sosialarbeider på Veterans Hospital Number 90 i Muskogee i mai 1923. Hun pensjonerte seg for å drive en melkegård på like over 200 dekar. Hun eide også kaféen Sawokla. I 1925 ble både hennes hjem og kafé påsatt av meningsmotstandere som hevn for hvordan hun stemte i kongressen.

Robertson døde i Muskogee og ble gravlagt på Greenhill Cemetery.

Legacy and honors[rediger | rediger kilde]

  • She bequeathed her personal library and family papers to the University of Tulsa, where they became part of the collection of the McFarlin Library. The papers include Creek translations by her parents and her grandfather, Samuel Austin Worcester.
  • Robertson Hall, a dormitory at the University of Science and Arts of Oklahoma in Chickasha was named in her honor.[6]
  • In Muskogee, the Alice Robertson Middle School is home to the 8th and 9th Grade Center of the town.
  • She is one of only five Republicans to have ever held the 2nd district seat in Congress.

Valgresultater[rediger | rediger kilde]

Robertson i representantenes hus den 21. juni 1921
Valget til USAs Representantenes hus i Oklahoma 1920
Parti Kandidat Stemmer Prosent
Republikanerne Alice Mary Robertson 48,8 %
Demokratene William Hastings (sittende) 48,4 %
Socialist Party John T. Cooper 2,8 %
Totalt 100 %
Valget til USAs Representantenes hus i Oklahoma 1922
Parti Kandidat Stemmer Prosent
Demokratene William Hastings 57,7 %
Republikanerne Alice Mary Robertson (sittende) 41,7 %
Partiløs S.M. Gipson 0,6 %
Totalt 100 %

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Alice-Mary-Robertson, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Find a Grave, oppført som Alice Robertson, Find a Grave-ID 6786150, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6bc58s7, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «Robertson, Alice Mary (1854-1931)». The Encyclopedia of Oklahoma History and Culture (engelsk). Oklahoma Historical Society. Besøkt 8. mars 2024. 
  5. ^ «ROBERTSON, Alice Mary». History, Art & Archives (engelsk). United States House of Representatives. Besøkt 8. mars 2024. 
  6. ^ «Archived copy». Arkivert fra originalen 26. februar 2005. Besøkt 1. mars 2005. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Representantenes hus (USA)
Forgjenger :
William W. Hastings


Medlem av Representantenes hus
fra Oklahomas 2. distrikt

1921–1923
Etterfølger :
William W. Hastings