Oklahoma-territoriet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Oklahoma Territory
Oklahoma-territoriet
[[Indianerterritoriet|]]
1890–1907 [[Oklahoma|]]
Plasseringa til Oklahoma
Plasseringa til Oklahoma
Oklahoma-territoriet (t.v.) og Indianerterritoriet
I hvitt (øverst t.v.) det såkalte No Man's Land
Hovedstad Guthrie
Styreform Organisert, innlemmet territorium
Historie
 - Grunnlagt 2. mai 1890
 - Etablering av delstaten Oklahoma 16. november 1907

Oklahoma-territoriet (engelsk: Oklahoma Territory) var et amerikansk territorium som eksisterte fra 2. mai 1890 og fram til 16. november 1907, da det ble slått sammen med det tilliggende Indianerterritoriet og ble til delstaten Oklahoma.

2. mai 1890 ble den såkalte Oklahoma organic act vedtatt, og denne organiserte den østlige delen av Indianerterritoriet, og en landstripe helt i nordvest som da var kjent som No Man's Land (Ingenmannsland) til Oklahoma-territoriet. Denne landsstripen var uten territoriell tilknytning etter at Texas hadde sagt fra seg dette i 1850 for å kunne gå inn i unionen som slavestat. Reservatene i de nye territoriet ble da åpnet for settlere i en rush for nytt land i årene 1891 til 1893.

Det ble etablert syv nye fylker i territoriet. De ble opprinnelig nummeerert, mwen fikk siden navnene Logan County, Cleveland County, Oklahoma County, Canadian County, Kingfisher County, Payne County og Beaver County. Innvandringen av settlere i 1893 førte i tillegg til at følgende fylker ble lagt til Kay County, Grant County, Woods County, Garfield County, Noble County og Pawnee County. Territoriet ble tillført ytterligere et fylke i forbindelse med løsningen av en grensekonflikt med delstaten Texas, og dette fylket er i dag delt i Greer County, Jackson County, Harmon County og deler av Beckham County.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]