Aleksandrov-ensemblet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aleksandrov-ensemblet
{{{navn}}}
TilhørighetRussland
Stiftet1928
KorpstypeEnsemble
Aleksandrov-koret med Danseensemblet, under en forestilling i Warszawa i 2009

Aleksandrov-ensemblet, tidligere kjent som Den røde armés kor og orkester, er et offisielt militærorkester for Russlands væpnede styrker. Det er Russlands mest kjente militærensemble, og har turnert over store deler av verden.[1] Militærensemblet ble etablert i sovjettiden og består av et mannskor, et orkester og et danseensemble.

Aleksandrov-ensemblet ble stiftet i 1928, og er oppkalt etter sin grunnlegger, den kjente russiske og sovjetiske dirigenten og komponisten Aleksander Aleksandrov (1883-1946), som blant annet er komponisten bak den russiske nasjonalsangen.[1] Sammen med MVD-ensemblet, som er det andre kjente russiske arméensemblet, er Aleksandrov-ensemblet den eneste gruppen med rett til tittelen «Røde Armé-koret».[2][3]

Aleksandrov-ensemblet har holdt forestillinger for publikum både i Russland og i resten av verden, og det har fremført en rekke musikalske verker i form av folketoner, hymner, operaarier og populærmusikk. Koret står bak kjente fremførelser av verk som Pramdragerne ved Volga, Katiusja, Kalinka og Ave Maria.

Den 25. desember 2016 omkom 64 medlemmer av ensemblet da det russiske militærflyet de var om bord på styrtet i Svartehavet kort tid etter avgang fra Sotsji. Ensemblet skulle til Hmeimim-flybasen i Syria for å holde nyttårskonsert for russiske styrker.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Fly med berømt militærorkester styrtet på vei til Syria». NRK. Besøkt 25. desember 2016. 
  2. ^ «Les Choeurs de l'Armée Rouge - Biography» (engelsk). Les Choeurs de l'Armée Rouge. Arkivert fra originalen . Besøkt 25. desember 2016.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 26. desember 2016. Besøkt 25. desember 2016. 
  3. ^ a b «64 kormedlemmer på det styrtede flyet: Dette er Alexandrov-koret». VG. 25. desember 2016. Besøkt 25. desember 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]