Mannskor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et mannskor er et kor som består av menn som synger med enten en tenor- eller bass-stemme, og hvor stemmene er ordnet i høye og lave tenorer (1. og 2. tenor) og høy og lave basser (1. og 2. bass). Antall sangere i et slikt kor er ikke bestemt ut fra annet enn at det bør være likt antall på hver stemme, dvs. fra 12 mann og oppover.

Menn har sunget sammen gjennom hele historien, fra munkenes gregorianske sang til drikkeviser på skjenkesteder. I tillegg har menn har kommet sammen for å lage musikk og nyte samvær med andre med samme lidenskap. Gleeklubbene ble populære i Amerika, hvor menn ville synge i harmoni, vanligvis a cappela (uten musikkledsagelse).

Russland har en lang tradisjon for mannssang i den russisk-ortodokse kirke.

I Norge finnes mye av mannskorbevegelsen historisk knyttet til håndverkerforeninger og universitetsmiljøer.

De fleste mannskorene synger et bredt spekter av musikk, inkludert de tradisjonelle mannskorsangene, men også kor fra opera, operette og populærmusikk.

En avlegger av mannskor er barbershop-sjangeren. Barbershop-sang bruker unike og spesialiserte ordninger, og er nesten alltid uten akkompagnement.

Korlivet spilte en aktiv rolle for nasjonsbyggingen og preget utviklingen med sitt tydelige kulturpolitiske engasjement. I forbindelse med verdensutstillingen i Paris i 1900 besluttet Stortinget at landet skulle representeres med et stort kor, og et 100 manns mannskor presenterte her noe av det beste norsk kulturliv kunne fremskaffe. Før koret reiste til Paris ble det arrangert konsert på St. Hanshaugen i Oslo, og koret samlet 6 500 publikummere

Stortingsdokument om profesjonalisering og utvikling av kor- og vokalmusikken i Norge

Kilder[rediger | rediger kilde]