Aleksander Wolszczan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Aleksander Wolszczan
Aleksander Wolszczan (2007).jpg
Født29. april 1946 (73 år)
Szczecinek
Utdannet ved Nikolaus Kopernikus-universitetet
Beskjeftigelse Astrofysiker, professor
Nasjonalitet Polen
Medlem av Polska Akademia Nauk
Utmerkelser Beatrice M. Tinsley Prize (1996), Prize of the Foundation for Polish Science (1992)[1]
InstitusjonerNikolaus Kopernikus-universitetet
Cornell University
Pennsylvania State University
Fagfeltastronomi

Aleksander Wolszczan (født 29. april 1946 i Szczecinek) er en polsk astronom som oppdaget de første ekstrasolare planeter og pulsarplaneter.

I 1969 fullførte han studiene ved Uniwersytet Mikołaja Kopernika (Nikolaus Kopernikus-universitetet) i Toruń. Her ble han i 1975 tildelt doktorgrad i fysikk for sitt arbeid med pulsarer. I 1982 reiste han til USA for å arbeide ved Cornell University i Ithaca og Princeton University. Senere ble han professor i astronomi og astrofysikk ved Pennsylvania State University. Siden 1994 har han også vært professor ved universitetet i Toruń og medlem av PAN (Det polske vitenskapsakademi).

I 1992 oppdaget han de tre første eksoplanetene, som kretset rundt pulsaren PSR B1257+12 i stjernebildet Jomfruen. Dette planetariske systemet er det første ekstrasolare system (hvis eksistens er bevist) oppdaget i Universet. Oppdagelsen ble publisert i 1992 i Nature, som har betegnet den som en av de 15 mest fundamentale oppdagelser tidsskriftet noensinne har publisert.[trenger referanse] I 1996 fikk han tildelt Beatrice M. Tinsley Prize av American Astronomical Society.

Referanser[rediger | rediger kilde]