Aleksander Wolszczan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Aleksander Wolszczan
Aleksander Wolszczan (2007).jpg
Født29. apr. 1946Rediger på Wikidata (75 år)
SzczecinekRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Astrofysiker, professorRediger på Wikidata
Utdannet ved Nikolaus Kopernikus-universitetetRediger på Wikidata
Nasjonalitet PolenRediger på Wikidata
Medlem av Det polske vitenskapsakademiRediger på Wikidata
Utmerkelser Beatrice M. Tinsley Prize (1996), Prize of the Foundation for Polish Science (1992)[1], offiserskors av Republikken Polens fortjenstorden, kommandørkors av Ordenen Polonia RestitutaRediger på Wikidata
InstitusjonerNikolaus Kopernikus-universitetet
Cornell University
Pennsylvania State University
FagfeltAstronomi
Doktorgrads-
studenter
Maciej Konacki

Aleksander Wolszczan (født 29. april 1946 i Szczecinek) er en polsk astronom som oppdaget de første ekstrasolare planeter og pulsarplaneter.

I 1969 fullførte han studiene ved Uniwersytet Mikołaja Kopernika (Nikolaus Kopernikus-universitetet) i Toruń. Her ble han i 1975 tildelt doktorgrad i fysikk for sitt arbeid med pulsarer. I 1982 reiste han til USA for å arbeide ved Cornell University i Ithaca og Princeton University. Senere ble han professor i astronomi og astrofysikk ved Pennsylvania State University. Siden 1994 har han også vært professor ved universitetet i Toruń og medlem av PAN (Det polske vitenskapsakademi).

I 1992 oppdaget han de tre første eksoplanetene, som kretset rundt pulsaren PSR B1257+12 i stjernebildet Jomfruen. Dette planetariske systemet er det første ekstrasolare system (hvis eksistens er bevist) oppdaget i Universet. Oppdagelsen ble publisert i 1992 i Nature, som har betegnet den som en av de 15 mest fundamentale oppdagelser tidsskriftet noensinne har publisert.[trenger referanse] I 1996 fikk han tildelt Beatrice M. Tinsley Prize av American Astronomical Society.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.fnp.org.pl, besøkt 17. januar 2019[Hentet fra Wikidata]