Roxana

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Roxana
Alexander The Greate and Roxane by Rotari 1756.jpg
Født347 f.Kr.
Baktria
Død310 f.Kr.
Amfipolis
Ektefelle Aleksander den store (328 f.Kr.–)
Far Oxyartes
Barn Aleksander IV av Makedonia
Beskjeftigelse Prinsesse
Nasjonalitet Baktria

Roxana (baktrisk: Roshanak) var den baktriske konen til Aleksander den store, ble født tidligere enn år 347 f.Kr., selv om den nøyaktige datoen forblir ukjent. Hun var datter av en adelsmann som het Oxyartes av Balkh i Baktria (da det østlige Persia, nå nordlige Afghanistan).

Hun giftet seg med Aleksander i 327 f.Kr. etter at han fanget henne da festningen i Sogdian overgav seg til ham. Balkh var den siste av det persiske rikets provinser som falt til Aleksander. Ekteskapet var et forsøk på gjenforening med de baktriske satrapiene til Aleksanders styre, selv om antikke kilder beskriver Aleksanders uttalte kjærlighet til henne. Roxana fulgte ham i felttoget i India i 326 f.Kr..

Hun fødte ham en sønn etter Aleksanders plutselige død i Babylon i 323 f.Kr. og kalte ham Aleksander IV Aegus. Roxana og hennes sønn ble offer for de politiske intrigene i kollapsen av Aleksanders rike. De ble beskyttet av Aleksanders mor, Olympias, i Makedonia, men mordet på henne i 316 f.Kr. gjorde at Kassandros kunne overta tronen. Siden Aleksander IV Aegus var den legitime arvingen til Aleksanders imperium, ble han myrdet sammen med Roxana, antagelig i 309 f.Kr.