Alcúdia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Den gamle byporten i Alcúdia på Mallorca.

Alcúdia er en by og et feriested på Mallorca i Middelhavet like utenfor kysten av Spania. Alcúdia ligger nordøst på øya.

Alcúdia ferieby ligger ved Mallorcas lengste sandstrand på 14 kilometer. Badestranden er langgrunn, den er derfor populær for familier med små barn. Hvert år reiser flere tusen nordmenn på ferie til Alcúdia. Fra Alcúdia til flyplassen er det cirka 60 km, til Palma sentrum cirka 50 km.

Historie[rediger | rediger kilde]

Området hvor Alcúdia er lokalisert har hatt menneskelig bosetning siden bronsealderen, men det var først ved romernes ankomst og grunnleggelsen av byen Pollentia i 123 f.Kr. at den kom inn i historisk tid. Fra Pollentia var det mulig å ha strategisk overoppsyn med både bukten til Pollenca og bukten i Alcúdia.Pollentia hadde sin storhetstid under den romerske eneherskeren Augustus fra 63 f.Kr. til 14 e.Kr.[1] Byen var omtalt i Roma ettersom den framstilte utmerkete tekstiler som ble benyttet for togaer. Den romerske byen ble forlatt tidlig på 400-tallet[2] da innbyggerne opprettet et nytt, mer beskyttet sted ved Pollença. Etter at de muslimske maurerne invaderte ble det opprettet en gård nær stedet Pollentia som ble kalt for Alcúdia, noe som er arabisk for «på høyden». I 1229 ble maurerne beseiret av kong Jakob I av Aragón som frigjorde området. I 1228 kjøpte kong Jakob II av Aragón gården Alcúdia og grunnla en ny by.

Den gamle byen kan tidfestes tilbake til 1300-tallet. Rundt byen er det bygget en bymur, og man antar at muren ble bygget på 1300-tallet. I den senere tid har de lokale myndigheter pusset opp byen. Dette har de kunnet gjøre takket være store inntekter fra feriesenteret Alcúdia, som ligger ved kysten like ved fiskerlandsbyen Alcúdia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]