Al-Bukamal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Al-Bukamal
LandSyrias flagg Syria
Befolkning52 020 (2003)
Høyde o.h.175 meter
Kart
Al-Bukamal
34°27′00″N 40°55′07″Ø

Abu Kamal eller al-Bukamal (arabisk البوكمال) er en by øst i Syria ved Eufrat nær grensen til Irak. Eufrat deler Abu Kamal i to områder: Shamiyya (som hører til Levanten) og Jazira (som hører til Mesopotamia) Al-Jazira, et sletteområde som består av det nordøstlige Syria og nordvestlige Irak, og som skiller seg markant fra Den syriske ørken og den nedre, lavere delen av det sentrale Mesopotamia. Abu Kamal er et økonomisk blomstrende jordbruksområde med kvegdrift, og dyrking av korn og bomull. Her ligger også oldtidsbyen Dura-Europos og det gamle kongedømmet Mari.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

I osmansk tid ble Abu Kamal kalt Kışla, som lokalt ble uttalt «qashla», som igjen er et tyrkisk ord for «militær forlegning». Navnet «Qashla» er fremdeles i bruk av noen innbyggere om området. Navnet «Al-Bukamal» (arabisk: البوكمال) betyr «familien Kamal», og Kamal var et folk som bodde der, mens navnet Abu Kamal betyr «Kamals far».

Historie[rediger | rediger kilde]

I romertiden var Abu Kamal, som en del av Mesopotamia, en viktig handelsstasjon mellom Romerriket og India. Den ble erobret av dronning Zenobia og ble en del av kongedømmet Palmyra.

Tidlig i islamsk tid ble styret av Jazira ofte delt med Armenia. Under Mu'awiyah (guvernøren av Syria som senere grunnla Umayyade-kalifatet), ble styret av al-Jazira en del av styret av Syria.

På 1600-tallet var Abukamal eller Ebukemal sete for en osmansk sanjak i Eyaletet Ar Ruha, som i dag er Sanliurfa. Det var et kaza-senter i Zor Mutasarrıflığı (Distriktet Zor), som hadde senter i Deyrizor før det osmenske styret tok slutt i1918.[1]

Frankrike okkuperte Abu Kamal og Dair Azzour i 1921 og etablerte en stor garnison her. I 1946 ble den en del av det selvstendige Syria. Beliggenheten ved grensen til Syria og Irak, særlig etter den amerikanske invasjonen av Irak, har gjort byen til et viktig handels- og politisk senter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]