Akershusstranda (gate)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Akershusstranda (Oslo)»)
Dette er en artikkel om gata Akershusstranda i Oslo. For området, se Akershusstranda
Akershusstranda
Akerhusstranda fra Rådhuset.
Basisdata
NavnAkershusstranda (1057)
LandNorge
BydelSentrum
KommuneOslo
Kommunenr0301
NavnebakgrunnAkershus festning og slott
TilstøtendeRådhusplassen, Rådhusbryggene, Kongens gate, Vippetangen, Myntgata, Skippergata

Kart
Akershusstranda
59°54′21″N 10°44′18″Ø

Akershusstranda er en gate som går på sjøsiden av Akershus festning i Oslo. Gaten går fra gaten Rådhusplassen ved Rådhusbryggenes Utstikker 1, gjennom området som også heter Akershusstranda, forbi Vippetangkaia der de går fra å være en bilgate til en gågate, før den til slutt blir til Skippergata i krysset med Myntgata ved Grev Wedels plass. Tidligere var Akershusstranda en del av E18 hvor den var det østlige løpet. Rådhusgata var det vestlige løpet. Med omleggingen av E18-systemet fikk veien og området vesentlig mindre trafikk. Langs gaten ligger en rekke bygg (skur) eid av Oslo Havn KF. I dag inngår hele Akershusstranda i Havnepromenaden og i den forbindelse har den vestlige siden av gaten blitt dekorert med symboler fra morsealfabetet.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1897 kjøpte Oslo kommune strandlinjen rundt Akershus Festning fra den Norske stat. Fram til det gikk det kun en enkel gangsti rundt festningsområdet. Oslo Havnevesen planla å bygge et moderne kaianlegg på Vippetangen og trengte en ordentlig vei som kunne binde sammen øst- og vest-siden av havnen i Oslo. Veiearbeidet ble påbegynt i 1899 samtidig som byggearbeidet på Vippetangkaia og havnebanen startet. Før byggearbeidet startet var strandlinjen rundt Akershus Festning ganske smal, spesielt på vestsiden, så veiprosjektet krevde et omfattende sprengnings- og oppfyllingsarbeid. Havnebanen åpnet i 1907 og gikk parallelt med Strandgata rundt Akershushalvøya, fram til den ble lagt ned i 1980.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Akershusstranda - Oslo Havn». www.oslohavn.no (norsk). Arkivert fra originalen 27. juni 2018. Besøkt 27. juni 2018. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]