Akademiet Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Akademiet Norge
Akademiet logo.JPG
Org.formAksjeselskap
Org.nummer996 419 797
BransjeUtdanning
Etablert12. februar 1998
MorselskapAkademiet Utdanning Norge
HovedkontorDrammen
LandNorge
Produkt(er)Utvikler av undervisningskonsepter og studier innen skole
Styreleder Kjetil Eide
Adm. dir. Kjetil Eide
Antall ansatte300
Nettstedwww.akademiet.no

Akademiet Norge AS er Norges største selskap innen privatskoler for videregående opplæring.[1] Per 2017 administrerer selskapet 14 private videregående skoler, åtte privatistskoler, 2 ungdomsskoler, 1 barneskole og en egen nettskole. Akademiet Norge fungerer som et sekretariat for Akademiets skoler i Norge og bistår skolene med tjenester innen skoleadministrasjon og pedagogisk utviklingsarbeid. Deling av god læringspraksis, effektivisering og optimalisering av skoledriften er sentralt i arbeidet.

Akademiet ble opprinnelig etablert som en privat fagskole i Oslo i 1997. I 2005 og 2006 ble det startet seks videregående skoler i ulike byer (se nedenfor). Disse skolene er etablert som frittstående aksjeselskaper. For skoleåret 2015/2016 har selskapet godkjenning for til sammen 2500 elever. De videregående skolene er åpne for elever med ungdomsrett og inntak baseres på avgangskarakterer fra ungdomsskolen. Akademiet Drammen fikk i alle årene fra 2011 til 2019 den høyeste rangeringen av alle norske videregående skoler på Utdanningsdirektoratets elevundersøkelse.[2]

Akademiet har også privatistskoler[3] for elever med privatiststatus som ønsker å forbedre karakterer eller ta nye fag fra videregående opplæring. I tillegg tilbys nettkurs[4] som et supplement til privatistskolene, for elever som ønsker å ta opp fag fra videregående nivå uten å måtte møte frem fysisk. Akademiet privatistskole tilbyr karaktergaranti, noe som har provosert både politikere og skolefolk. Akademiet forsvarer sin karaktergaranti med at det er et produktløfte og at elevene får sine penger tilbake om ikke målet om å karakaterforbedring nås.

Akademiet fikk i 2012 godkjenning for to nye skoler; Trondheim Friskole og Heltberg videregående skole Drammen. Skolen i Drammen åpnet i august 2013.[5] Akademiet har i løpet av de siste tre årene overtatt alle Sonans og Noroff sine videregående skoler i Oslo, Drammen, Fredrikstad, Kristiansand, Stavanger og Bergen.

Akademiet har gjennom sine Heltberg-skoler vært med på å utvikle Montessori-pedagogikk for videregående skole. Heltberg i Drammen drives på livssynshumanistisk grunnlag med Montessori-pedagogikk.

Videregående skoler[rediger | rediger kilde]

Akademiet driver følgende skoler, med åpningsår i parentes:

Privatistskoler[rediger | rediger kilde]

Akademiet Norge driver privatistskoler som tilbyr undervisning til elever som har privatiststatus i ett eller flere fag. Eksamen gjennomføres i regi av fylkets privatistkontorer, mens undervisningen ledes fra følgende kontorer:

 • Akademiet Nettstudier
 • Akademiet privatistskole Oslo
 • Akademiet privatistskole Drammen
 • Akademiet privatistskole Fredrikstad
 • Akademiet privatistskole Kristiansand
 • Akademiet privatistskole Sandnes
 • Akademiet privatistskole Ålesund
 • Akademiet privatistskole Molde
 • Akademiet privatistskole Trondheim

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ NRK.no (23. oktober 2011): Akademiet Drammen beste skole på elevundersøkelsen, hentet 29. juli 2015
 2. ^ «Skoleporten.no: Elevundersøkelsen». 23. oktober 2020. 
 3. ^ akademiet.no: Privatist - Akademiet Arkivert 2012-12-30, hos Wayback Machine., hentet 5. januar 2013
 4. ^ akademiet.no: Nettstudier - Akademiet Arkivert 27. desember 2012 hos Wayback Machine., hentet 5. januar 2013
 5. ^ udir.no: Nye privatskoler fra skoleåret 2012-2013 Arkivert 16. oktober 2012 hos Wayback Machine., hentet 4. desember 2012

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]