Montessoriskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Barn på en Montessoriskole

En montessoriskole er en privatskole og/eller barnehage som praktiserer undervisningen i henhold til pedagogiske prinsipper grunnlagt av den italienske legen Maria Montessori.

Pedagogikken er basert på barnas egenverdi, læring uten negative inntrykk, og at elevene selv skal søke etter kunnskap. Montessoriskolene er også kjent for sitt konkretiseringsmateriell for innlæring av matematikk, språk og andre fag. De har friheten til å jobbe med materiell i så store mengder som de vil; de kan enten fordype seg eller så kan de ta litt etter litt i små mengder.

Mest kjent fra montessoriskolen er Casa dei Bambini, som er pedagogikk som er mye brukt i barnehager og småskolen. Lokalene er innredet på barnas premisser med små stoler og bord.

Montessoriskoler i Norge[rediger | rediger kilde]

Pr. 2017 finnes over 118 montessoriskoler og -barnehager i Norge. Oslo Montessoriskole er landets største. Friskoleloven regulerer norske friskoler, det vil si skoler som ikke er drevet av det offentlige, men som er offentlig finansiert. I Norge er Norsk Montessoriforbund med i Friskolenes kontaktforum sammen med Norske Fag og Friskolers Forbund (NFFL), Kristne Friskolers Forbund (KFF), og Steinerskoleforbundet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

utdanningsstubbDenne utdanningsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.