Armagh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Armagh
Ard Mhacha (ga)
St Patrick's CoI Cathedral, Armagh.jpg
Katedralen i Armagh
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landNord-Irland Nord-Irland
GrevskapArmagh
DistriktArmagh City, Banbridge and Craigavon
StatusBy (city)
PostnummerBT60
Retningsnummer028
Befolkning14 590 (2001)
Nettsidewww.armagh.gov.uk/
Posisjonskart
Armagh ligger i Nord-Irland
Armagh
Armagh
Armagh (Nord-Irland)

Armagh
54°20′58″N 6°39′16″V

Armagh er en by i grevskapet Armagh i Nord-Irland. Den var tidligere administrasjonsby for grevskapet, og er nå del av distriktet Armagh City, Banbridge and Craigavon. Armagh har status som city. Distriktet omfatter også området rundt byen.

Byen er erkebispesete for både Den katolske kirke og Den irske kirke (anglikansk). Begge har i tillegg til erkebispetittelen også tittelen Primas for hele Irland. Dette har ikke blitt endret etter at øya ble delt i provinsen Nord-Irland og det som i dag er staten Irland, ettersom byen ifølge tradisjonen ble etablert som kirkelig hovedstad av St. Patrick selv i det 5. århundre.

Armagh ble etter tradisjonen grunnlagt i 444 av St. Patrick. Den irske overkongen Brian Boru er gravlagt i kirkegården som i dag tilhærer den anglikanske katedralen. Han falt i slaget ved Clontarf, som regnes som slutten på vikingenes maktperiode i irsk historie.

Queen's University etablerte en avdeling i Armagh i 1995. Byen har en lengre tradisjon for forskning, med Armagh Observatory fra 1790 og Armagh Planetarium fra 1968.

North-South Ministerial Council, et organ som ble opprettet etter at Belfastavtalen ble inngått i 1998, har sete i Armagh. Rådet har representanter for myndighetene i både Nord-Irland og Irland, og arbeider for å iverksette tiltak som er en del av fredsprosessen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]