Hopp til innhold

Armagh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Armagh
Ard Mhacha (ga)
Katedralen i Armagh

Våpen

LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landNord-Irlands flagg Nord-Irland
GrevskapArmagh
DistriktArmagh City, Banbridge and Craigavon
StatusBy (city)
PostnummerBT60
Retningsnummer028
Befolkning16 310 (2021[1])
Nettsidewww.armagh.gov.uk/
Posisjonskart
Armagh ligger i Nord-Irland
Armagh
Armagh
Armagh (Nord-Irland)
Kart
Armagh
54°20′58″N 6°39′16″V

Armagh irsk: Ard Mhacha, «Machas høyde»)[2]er en by i grevskapet Armagh i Nord-Irland. Den var tidligere administrasjonsby for grevskapet, og er nå del av distriktet Armagh City, Banbridge and Craigavon. Armagh har status som city. Distriktet omfatter også området rundt byen. Selv om Armagh ble klassifisert som en mellomstor by,[3] fikk den bystatus i 1994 av Elizabeth II av Storbritannia. Den hadde en befolkning på 16 310 innbyggere ved folketellingen i 2021.[1]

Byen er erkebispesete for både Den katolske kirke og Den irske kirke (anglikansk). Begge har i tillegg til erkebispetittelen også tittelen Primas for hele Irland. Dette har ikke blitt endret etter at øya ble delt i provinsen Nord-Irland og det som i dag er republikken Irland, ettersom byen ifølge tradisjonen ble etablert som kirkelig hovedstad av sankt Patrick selv på 400-tallet. Byen har således to katedraler som begge har navn etter helgenen.

Armagh ble etter tradisjonen grunnlagt i 444 av sankt Patrick. Den irske overkongen Brian Boru er gravlagt i kirkegården som i dag tilhører den anglikanske katedralen. Han døde av skader fra slaget ved Clontarf i 1014, som regnes som slutten på vikingenes maktperiode i irsk historie.

Queen's University etablerte en avdeling i Armagh i 1995. Byen har en lengre tradisjon for forskning, med Armagh Observatory fra 1790 og Armagh Planetarium fra 1968.

North-South Ministerial Council, et organ som ble opprettet etter at Belfastavtalen ble inngått i 1998, har sete i Armagh. Rådet har representanter for myndighetene i både Nord-Irland og Irland, og arbeider for å iverksette tiltak som er en del av fredsprosessen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Religion or religion brought up in», NISRA
  2. ^ Field, John (1980): Place-names of Great Britain and Ireland. Newton Abbot, Devon: David & Charles. ISBN 0389201545. OCLC 6964610; s. 25.
  3. ^ Settlement Information on Armagh City, Northern Ireland Neighbourhood Information Service

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]