Gudetre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ailanthus altissima»)
Gudetre
Nomenklatur
Ailanthus altissima
(Mill.) Swingle
Populærnavn
gudetre[1]
Klassifikasjon
RikePlanter
RekkeDekkfrøete planter
KlasseTofrøbladete planter
OrdenLønneordenen
FamilieBittervedfamilien
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

LO — Lav risiko 2023

Økologi
Habitat: varierer mye
Utbredelse: opprinnelig Kina

Gudetre (Ailanthus altissima) er et løvfellende tre i bittervedfamilien. Det er en av de få artene i denne familien som finnes utenom tropene.

Det blir opptil 20 m høyt. Stammen er rett og sylindrisk med kraftige, opprette greiner som danner en høy, kuppelformet krone. Rotskudd er vanlige. Barken er glatt og grå og har hos eldre trær ofte et mønster av krumme striper. Bladene er spredte, finnete og 30–60 cm lange. Det er 13–27 småblad; de er helrandete, men har 1–3 tenner på hver side av basis. Bladene har en ubehagelig lukt når de knuses.

Treet er som regel særbu, og hannblomstene sitter i store, tette, grønnlige klaser. Fruktene sitter i klaser på opptil 30 cm. De deler seg i enkeltfrukter med vinge som er 4 cm lange og 1 cm brede.

Gudetre vokser naturlig kun i nordlige og sentrale Kina, men er vanlig plantet i parker og langs gater i alle tempererte og subtropiske strøk. I Norge finnes det enkelte steder langs kysten i sør. Gudetre blir lett naturalisert og kan utkonkurrere den opprinnelige vegetasjonen. Arten sprer seg hurtig både med frø og vegetativt, og treet skiller ut et allelopatisk stoff som forgifter andre planter. Det betraktes derfor som en skadelig invaderende art i Europa, Nord-Amerika og andre steder.

Åmene til gudetrepåfuglspinner (Samia cynthia) lever på gudetre, og sommerfuglen er blitt introdusert sammen med treslaget rundt om i verden.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 26. september 2023. Besøkt 26. september 2023. 
  2. ^ Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (11. august 2023). «Karplanter. Vurdering av økologisk risiko for gudetre Ailanthus altissima som LO (NR i 2018) for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 26. september 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]