Aidi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Aidi
Aïdi, atlas fjellhund, kabylehund, berberhund, shawiahund m.m.
Aidi.jpg
Hundetypevakt- og vokterhunder, molosser
OpprinnelseMarokko (Atlasfjellene i Nord-Afrika)
Egenskapervokterhund, vakthund
Livsløp10-12
Størrelsemiddels (23-25 kg)
Passer forspesielt interesserte
Anerkjennelser
FCIGr. 2 Sek. 2
(FCI #247)
AKCSjekk!
CKCSjekk!
KCSjekk!
UKCGuardian Dog Group
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Aidi eller aïdi (FCI #247) er en vokterhundrase som stammer fra Atlasfjellene i Nord-Afrika. Rasestandarden vedlikeholdes av Marokko, som også regnes som rasens hjemland, men hundetypen er like typisk for fjellene i Algerie.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Aidi er en molosser av fjelltype som ligner de tyrkiske vokterhundrasene akbash og karabash. Den har gjennom tiden tilvennet seg til et liv i kvelende hete og kuldegrader i de nordafrikanske Atlasfjellene, der den gjennom århundrer har den vært benyttet av berbiske nomader (i Marokko og Algerie) til å beskytte leirene og buféet mot tyver og rovdyr, blant annet i sameksistens med den hurtige sloughien (mynde).

Aidi er kjent under mange navn i Nord-Afrika, avhengig av området den holder til. Noen kaller den også Atlas fjellhund. I Algerie er den kjent som kabylehund (etter kabylene i det nordre Algerie) og shawiahund (etter chaouisene i det østre Algerie). I Marokko er det først og fremst chleuhene (en etnisk berbisk folkegruppe som holder til i Atlasfjellene) som holder aidi.

Denne mellomstore vokterhundrasen er en typisk fjellhund, muligens i slekt med de store, hvite fjellhundene som kom fra øst og spredte seg over hele Europa for århundrer siden. Den marokkanske kennelklubben har i senere tid gått aktivt inn for å sikre at denne robuste, energiske rasen skal overleve.

Fram til 1969 var rasen kjent som Atlas gjeterhund, et navn den fikk da den første rasestandarden ble publisert i 1963. Aidi er imidlertid ingen gjeterhund og har aldri hatt slike oppgaver i hjemlandet. Den vokter eiendeler og ble derfor gitt et nytt navn.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Aidi har en slank og muskuløs kropp med tykk pels (ca. 6 cm lang). Rundt nakken og halsen danner pelsen man, spesielt hos hanner. Aidi blir omkring 52-62 cm i skulderhøyde og veier typisk 23-25 kg. Den har bred, nesten flat skalle og en brystkasse som rekker minst til albuene. Ørene er middels store og bæres normalt halvstående (øretippen henger). Halen er lang og skal minst rekke til hasene. Den bæres hengende i en svak bue og har busket behåring. Graden av bebusket pels på halen (jo mer, dess bedre) indikerer ektheten i den enkelte hund. I hjemlandet er det vanlig i noen områder å kupere både ørene og halen. Kupering er imidlertid forbudt i en rekke land, blant annet i Norge.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Aidi er en utpreget brukshund med stor arbeidskapasitet og voktertrang. Den tåler godt både varmt og kaldt klima og er fornøyd med å leve og sove utendørs. Rasens tradisjonelle vokterrolle gjør den til en ypperlige vakthund, men den bør ikke velges som en typisk familiehund. Aidi har imidlertid også meget godt utviklet luktesans og egner seg bra som jakthundsmåvilt, spesielt sammen med en sloughi. Førstnevnte sporer opp viltet, mens sloughien avslutter jakten.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Aidi er en primitiv hunderase som bare egner seg for meget erfarne hundefolk som ønsker å bruke den til formål den er alet opp for. Rasen er på grunn av sin primitive atferd uegnet som selskap for barn, selv om den regnes som lojal og hengiven overfor sine egne. Den trenger mye mosjon og egner seg dårlig for byliv.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]