Akbash dog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Akbash dog

Akbash dog er en tyrkisk hunderase som opprinnelig brukes som vakthund for bufe. På tyrkisk heter rasen Akbaş Çoban Köpeği. Rasen stammer fra slettene og fjellene i det vestlige Tyrkia.[1]

Generelt[rediger | rediger kilde]

Akbash er en psykisk og fysisk sterk og stor hund. Akbash er i likhet med karabash en kangalhund, det er fortalt om kangalhunder med over 700 PSI (pounds per square inch) bitestyrke som er verdens høyeste (amerikansk pitbull terrier har 300-400 PSI). Den blir hovedsakelig brukt som vokterhund og gjeterhund for bufè. Den har en vekt på 40-60 kg, og løper i 65 km\t.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Hunden er ikke sky, og når den brukes som vakthund er den lite forenlig med mennesker, selv om den ikke er aggressiv av natur. Den kan bli brukt som kjeledyr, og ved riktig trening kan den holdes sammen med andre dyr. Hundene er trenet opp som selvstendige hunder, og kan ofte tro at de er overlegne sine egne trenere. De er lite energiske hunder da de normalt vokter i liggende posisjon. De er arbeidshunder som liker å få oppgaver de kan jobbe med. De er kjent for sin intelligens, mot, selvstendighet og lojalitet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Akbash» (Norsk). 10. oktober 2014. Besøkt 22. desember 2014.