Ahmed Djemal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ahmed Djemal
Ahmed Djemal - Project Gutenberg eText 10338.png
Født6. mai 1872
Mytilene
Død21. juli 1922 (50 år)
Tbilisi
Utdannet ved Ottoman Military College
Beskjeftigelse Politiker, militærperson
Nasjonalitet Det osmanske rike
Utmerkelser Pour le Mérite

Ahmed Djemal (tyrkisk: Ahmet Cemal Paşa) (født 6. mai 1872 i MytileneLesbos, død 21. juli 1922 i Tiflis) var en osmansk politiker og militær leder.

Han var guvernør av Bagdad i 1911 før han trakk seg fra embetet for å kjempe i Balkankrigene. I 1912 ble han forfremmet til oberst i Det osmanske rikets hær. Under første verdenskrig ledet han troppene i Midtøsten. På slutten av første verdenskrig holdt han hemmelige samtaler med ententemaktene om en våpenhvile hvor han fremmet seg selv som en mulig leder av Det osmanske riket. Han hadde fra starten av krigen vært imot en allianse med sentralmaktene. Etter krigens slutt rømte han til Berlin før han reiste til Sveits.

Etter at en tyrkisk militær rett dømte ham til døden for forfølgelse av arabiske borgere i Det osmanske riket, flyttet han til Sentral-Asia hvor han jobbet med modernisering av den afghanske hæren. Etter suksessen i den russiske revolusjon dro han til Tbilisi der han ble drept i et attentat gjennomført av armenere for hans rolle i folkemordet på armenerne, til tross for at den var minimal.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Det osmanske rikestubbDenne Det osmanske rikerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.