Ahmed Chalabi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ahmed Chalabi
Chalabi.jpg
Født 30. oktober 1944
Kadhimiya
Død 3. november 2015 (71 år)
Bagdad
Utdannet ved Massachusetts Institute of Technology, University of Chicago
Yrke Politiker
Parti Iraqi National Congress
Nasjonalitet Irak
Livssyn sjiaislam

Ahmed Abdel Hadi Chalabi (arabisk: احمد الجلبي) (født 30. oktober 1944 i Bagdad, død 3. november 2015[1]) var en irakisk politiker som var Iraks visestatsminister fra april 2005 til mai 2006.

Chalabi er fra en fremtredende sjiamuslimsk familie fra Bagdad, hvor han ble født. Han forlot Irak med familien sin i 1956 og tilbrakte mesteparten av oppveksten sin i USA og Storbritannia. I 1965 fikk han tittelen høgskoleingeniør i matematikk fra Massachusetts Institute of Technology i USA. I 1969 fikk han en filosofisk doktorgrad i matematikk fra universitetet i Chicago. Senere underviste han ved matemetikkfakultetet hos det amerikanske universitetet i Beirut.

I 1977 stiftet han Petra Bank i Jordan. Etter bankens undergang ble han dømt in absentia for banksvindel av en jordansk militærdomstol. Han flyktet fra landet – men hvordan er uklart. Han hadde en utestående dom på 17 års fengsel hvis han skulle dukket opp igjen i Jordan.

Midt på 1990-tallet var han involvert i den kurdiske motstandsbevegelsen i Nord-Irak. Etter at motstanden ble knust av Saddam Husseins regime flyktet han fra landet, og jobbet senere i USA med å lobbyere til fordel for irakske motstandsgrupper.

Chalabi og hans organisasjon Iraqi National Congress (INC) var en viktig kilde for informasjon om bla. påståtte masseødeleggelsesvåpen som USA brukte for å rettferdiggjøre invasjonen av Irak i 2003. Han var blant de eksil-irakerne som USA brakte med seg for å danne grunnlaget for det amerikanskstøttede styret i Irak, men han viste seg å være svært upopulær blant irakerne, og etter hvert har forholdet til USA kjølnet betraktelig.

Referanser[rediger | rediger kilde]