Ahmed Chalabi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Ahmed Chalabi
Chalabi.jpg
Født30. oktober 1944
Kadhimiya
Død3. november 2015 (71 år)
Bagdad
Utdannet ved Massachusetts Institute of Technology, University of Chicago
Beskjeftigelse Politiker
Parti Iraqi National Congress
Nasjonalitet Irak
Livssyn Sjiaislam

Ahmed Abdel Hadi Chalabi (arabisk: احمد الجلبي; født 30. oktober 1944 i Kadhimiya ved Bagdad og senere del av Bagdad, død 3. november 2015 i Bagdad[1]) var en irakisk politiker som var Iraks visestatsminister fra april 2005 til mai 2006.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Chalabi kom fra en sjiamuslimsk familie fra Bagdad, hvor han ble født. Han forlot Irak med familien sin i 1956 og tilbrakte mesteparten av oppveksten sin i USA og Storbritannia. I 1965 fikk han tittelen høgskoleingeniør i matematikk fra Massachusetts Institute of Technology i USA. I 1969 fikk han en filosofisk doktorgrad i matematikk fra universitetet i Chicago.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Senere underviste han ved matematikkfakultetet hos det amerikanske universitetet i Beirut.[trenger referanse]

I 1977 stiftet han Petra Bank i Jordan. Etter bankens undergang ble han dømt in absentia for banksvindel av en jordansk militærdomstol.[trenger referanse] Han flyktet fra landet, men hvordan er uklart. Han hadde en utestående dom på 17 års fengsel hvis han skulle dukket opp igjen i Jordan.

Motstand mot Saddam Hussein[rediger | rediger kilde]

Midt på 1990-tallet var han involvert i den kurdiske motstandsbevegelsen i Nord-Irak. Etter at motstanden ble knust av Saddam Husseins regime flyktet han fra landet, og jobbet senere i USA med å lobbyere til fordel for irakske motstandsgrupper.

Chalabi og hans organisasjon Iraqi National Congress (INC) var en viktig kilde for informasjon om blant annet påståtte masseødeleggelsesvåpen som USA brukte for å rettferdiggjøre invasjonen av Irak i 2003.

I Iraks politiske ledelse[rediger | rediger kilde]

Han var blant de eksil-irakerne som USA brakte med seg for å danne grunnlaget for det amerikanskstøttede styret i Irak. Han var landets visestatsminister fra april 20056 til mai 2006, og var også samtidig en kortere tid oljeminister. Han viste seg å være svært upopulær blant irakerne, og etter hvert har forholdet til USA kjølnet betraktelig.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Prominent Iraqi politician Ahmed Chalabi dead: state TV, MPs - Reuters. Lest 3. november 2015 i Bagdad