Ahmed Chalabi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ahmed Chalabi
Chalabi.jpg
Født30. oktober 1944
Kadhimyah
Død3. november 2015 (71 år)
Bagdad
Far Abd al-Hadi Chalabi
Søsken Rushdi al-Chalabi
Utdannet ved Massachusetts Institute of Technology, University of Chicago
Beskjeftigelse Politiker
Parti Iraqi National Congress
Nasjonalitet Irak

Ahmed Abdel Hadi Chalabi (arabisk: احمد الجلبي; født 30. oktober 1944 i Kadhimiya ved Bagdad og senere del av Bagdad, død 3. november 2015 i Bagdad[1]) var en irakisk politiker som var Iraks visestatsminister fra april 2005 til mai 2006.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Chalabi kom fra en sjiamuslimsk familie fra Bagdad, hvor han ble født. Han forlot Irak med familien sin i 1956 og tilbrakte mesteparten av oppveksten sin i USA og Storbritannia. I 1965 fikk han tittelen høgskoleingeniør i matematikk fra Massachusetts Institute of Technology i USA. I 1969 fikk han en filosofisk doktorgrad i matematikk fra universitetet i Chicago.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Senere underviste han ved matematikkfakultetet hos det amerikanske universitetet i Beirut.[trenger referanse]

I 1977 stiftet han Petra Bank i Jordan. Etter bankens undergang ble han dømt in absentia for banksvindel av en jordansk militærdomstol.[trenger referanse] Han flyktet fra landet, men hvordan er uklart. Han hadde en utestående dom på 17 års fengsel hvis han skulle dukket opp igjen i Jordan.

Motstand mot Saddam Hussein[rediger | rediger kilde]

Midt på 1990-tallet var han involvert i den kurdiske motstandsbevegelsen i Nord-Irak. Etter at motstanden ble knust av Saddam Husseins regime flyktet han fra landet, og jobbet senere i USA med å lobbyere til fordel for irakske motstandsgrupper.

Chalabi og hans organisasjon Iraqi National Congress (INC) var en viktig kilde for informasjon om blant annet påståtte masseødeleggelsesvåpen som USA brukte for å rettferdiggjøre invasjonen av Irak i 2003.

I Iraks politiske ledelse[rediger | rediger kilde]

Han var blant de eksil-irakerne som USA brakte med seg for å danne grunnlaget for det amerikanskstøttede styret i Irak. Han var landets visestatsminister fra april 20056 til mai 2006, og var også samtidig en kortere tid oljeminister. Han viste seg å være svært upopulær blant irakerne, og etter hvert har forholdet til USA kjølnet betraktelig.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Prominent Iraqi politician Ahmed Chalabi dead: state TV, MPs - Reuters. Lest 3. november 2015 i Bagdad