Afrikansk pygmemus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Afrikansk pygmemus
Nomenklatur
Mus minutoides
A. Smith, 1834
Populærnavn
afrikansk pygmemus, pygmemus, afrikansk dvergmus
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenGnagere
FamilieMusefamilien
SlektMus
Økologi
Habitat: subtropisk gressland
Utbredelse: Afrika

Afrikansk pygmemus (Mus minutoides), også kalt bare pygmemus og afrikansk dvergmus, er trolig verdens minste gnager. Arten hører hjemme i musslekten (Mus), som er en av slektene i musefamilien (Muridae) og således en nær slektning av vanlig husmus.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Pygmemusa kan variere i farge, men i hovedsak er den rødbrun på ryggen og lys beige eller nærmest hvit i buken. Den blir omkring 45-88 mm lang og veier gjerne 2,5-12 gram (typisk 5-6 g). Halen måler ca. 28-63 mm. Pygmemusa er således trolig mindre en dvergmusa, som ble oppdaget i Norge i 2001.

Pygmemusa trives i subtropisk klima med gressland og finnes over store deler av Afrika, men den er trolig mest vanlig i grensestrøkene inn mot Sahara. Den kan således kalles en ørkenmus og den trives best i temperaturer på ca. 25-30 grader celsius. Den klarer ikke temperaturer under 15 °C. Pygmemus blir kjønnsmoden når den er ca. 4 uker gammel. Hunnen vil da gå i brunst hver hver 4.-6. dag. Brunsten varer i ca. 24 timer. Om hunnen blir drektig vil hun normalt føde 2-8 unger i løpet av 20-21 dager. Ungene fødes hårløse og er blinde. Øynene åpner seg etter ca. en uke.

Afrikansk pygmemus er et typisk flokkdyr. Den er mest nattaktiv og har en tendens til å hamstre føde. Det går godt å holde slike mus i fangenskap, men den bør aldri være alene. Levetiden er omkring 2 år i fangenskap.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]