Afrikakorpset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Afrikakorps»)
Afrikakorpset
Basisdata
Aktiv1941-1943
LandTysklands flagg Tyskland
Italia Italia
Etablert1941
VåpengrenHæren (Wehrmacht)
TypeKorps
Størrelse1941: Ett panserregiment m.m
1943: Ett armékorps og en panserarmé
HovedkvarterTripoli
Operativt oppdrag
OppdragSeier for Aksemaktene i Nord-Afrika
KonflikterFelttoget i Nord-Afrika i andre verdenskrig

Det tyske Afrikakorpset (tysk: Deutsches Afrikakorps, DAK) var en tysk militær ekspedisjonsstyrke under den andre verdenskrig som opererte i området Libya, Egypt og Tunisia fra 1941 til 1943. Afrikakorpset ble lenge ledet av generalfeltmarskalk Erwin Rommel før det ble omorganisert og lagt under pansergruppe Afrika. Leder for Afrikakorpset ble da Ludwig Crüwell. Hans-Jürgen von Arnim var siste kommandant for Afrikakorpset.

Organisering[rediger | rediger kilde]

Den legendariske «ørkenreven» Erwin Rommel var øverst­komman­derende for det tyske Afrika­korpset fra 1941 til 1942

Afrikakorpset ble dannet 19. februar 1941 for å støtte den italienske hæren, som var blitt tvunget til retrett av den britiske 8. armés motoffensiv Operasjon Compass. Korpset besto i starten kun av 5. panserregiment og noen mindre enheter. Disse utgjorde tilsammen 5. lette divisjon. Senere sluttet 15. panserdivisjon seg til, men det var først etter at Rommel allerede hadde gjenerobret større deler av Kyrenaika. Offisielt var de tyske enhetene underlagt italienske kommandolinjer, selv om Rommel utførte sine offensiver uten autorisering fra italienerne.

1. oktober 1941 ble 5. lette divisjon omdøpt til 21. panserdivisjon, men var fremdeles underlagt Afrikakorpset.

Sommeren 1941 gjorde OKW (den tyske forsvarsoverkommandoen) store forandringer i kommandolinjene til de tyske styrkene i Nord-Afrika ved å etablere pansergruppe Afrika med Rommel som øverstkommanderende. Kommandoen over Afrikakorpset ble gitt til Ludwig Crüwell. Pansergruppen kontrollerte Afrikakorpset og noen mindre tyske enheter og to italienske armékorps. Pansergruppen ble senere omdøpt til Panserarmé Afrika.

Etter nederlaget ved El Alamein og den allierte invasjonen av Nord-Afrika sendte OKW enda flere tyske enheter til Nord-Afrika og opprettet XC armékorps og den nye 5. panserarmé. Panserarmé Afrika ble omdøpt til den 1. italienske armé og havnet under italiensk kommando. Rommel fikk kommandoen over den nye Armégruppe Afrika, som inkluderte både den 1. italienske armé og 5. panserarmé. Restene av Armégruppe Afrika overgav seg 13. mai 1943 i Tunisia.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Afrikakorpsets panser­jeger­avdeling 39 i 1942

Navnet Afrikakorpset viser egentlig bare til hovedkvarteret og de tilknyttede enheter, og en vanlig feil er å bruke dette navnet på alle tyske enheter i Nord-Afrika før retretten til Tunisia. Deutsches Afrikakorps ble oppkalt etter Deutsches Alpenkorps, hvor Rommel hadde tjenestegjort under den første verdenskrig. Dette var i tillegg et spark i siden til Italienerne som trengte hjelp i Nord-Afrika, ettersom det nettopp var alpejegerne som hadde beseiret italienerne under den første verdenskrig.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]